HI-TECH POLICIJA

EU policija će automobile moći zaustavljati 'na daljinu'

04.02.2014 u 10:40

Bionic
Reading

The Telegraph navodi kako tijela EU-a potajno spremaju tehnološku implementaciju daljinske blokade vozila koja bi trebala postati dijelom provođenja zakona i kontrole prometa. U pitanju će biti gadget razvijen po posebnom standardu, a trebala bi ga posjedovati sva nova vozila do kraja ovog desetljeća

Policijske potjere mogle bi postati stvar prošlosti, ako je za vjerovati informacijama i dokumentima kojima raspolaže The Telegraph. Naime, policija bi po potrebi daljinski (iz kontrolne postaje) mogla blokirati svako vozilo unutar kojeg se nalazi nova tehnologija, a za koje se smatra da je ukradeno ili je počinjen teži prekršaj.

Osim potjera, došao bi i kraj opasnom korištenju šiljaka na cesti kako bi se prisilno zaustavila vozila. Tehnologija je stavljena u šestogodišnji plan razvoja, a dio je ključnih ciljeva ENLETS-a (European Network of Law Enforcement Technology Services), kao i plana da se poboljša suradnja policijskih djelatnika diljem EU-a.

Naravno, mogućnosti nečeg ovakvog odmah su se usprotivile stranke i organizacije koje se bore za zaštitu 'ljudskih sloboda'. Još 2012., ENLETS je od Europske komisije dobio nešto manje od pola milijuna britanskih funti za misiju koja bi pomogla 'prvim linijama obrane od teškog i organiziranog kriminala prikupljanjem zahtjeva korisnika, skeniranjem i podizanjem svijesti o novim tehnologijama i najboljoj praksi uz vrednovanje i pružanje savjeta'.

'Automobili u bijegu mogu predstavljati veliku opasnost za građane', stoji u tajnom dokumentu. 'Kriminalci će riskirati mnogo toga kako bi pobjegli. U mnogim slučajevima policija jednostavno nije u mogućnosti loviti kriminalce zbog nedostatka učinkovitih mjera i zaustavljanja bijega na siguran način.'