LCD TV 42PFL8404H

Philipsov Ambilight u svom punom sjaju

10.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Tijekom lipnja Philips je na naše tržište doveo svog najnovijeg pripadnika kategorije LCD televizora oznake 42PFL8404H, koji je prvi pripadnik nove Philipsove serije 8000. Dobili smo priliku isprobati ga

Ono što Philips ističe kod svoje nove serije 8000 LCD televizora su MPEG4 DVB-T/C tuner, dodatak nazvan NetTV te vrijeme odziva ekrana od tri milisekunde. Navedeno zvuči odlično, no Philips je u ovaj model televizora upakirao puno više.

Philips 42PFL8404H sadrži, kao što mu i sam naziv sugerira, ekran dijagonale 42 inča (107 centimetara); prednji okvir televizora izrađen je od sjajne plastike koja daje dobar dojam elegancije uređaju. Jedini natpis koji televizor sadrži na svom kućištu 'potpis' je proizvođača s donje strane ekrana, uz pripadajuću diodu koja sugerira aktivno stanje samog uređaja.

Okvir televizora upotpunjen je dodatnim prozirnim okvirom, koji se odlično uklapa s tehnologijom Ambilight Spectra 2, koja svjetlost i boje s ekrana produljuje na zidove s dvije bočne strane. Ako niste upoznati sa spomenutom tehnologijom, navodimo da je riječ o odličnom dodatku koji dominantnu boju s prikaza na ekranu proširuje na pozadinu uz koju se nalazi. Na prvu, tehnologija Ambilight Spectra 2 zvuči kao pomalo šminkerski i nepotreban dodatak, no uvjeravamo vas da to definitivno nije tako. Gledanje materijala na televizoru uz uključeni Ambilight definitivno je ugodnije.

Desna bočna strana televizora sadrži nekoliko tipaka za upravljanje osnovnim funkcijama, dok su lijeva i stražnja rezervirane za svu silu konektora i utora koji bi vam mogli zatrebati – Ethernet, 4 x HDMI, DLNA PC mrežni link, kompozitni i komponentni, Common Interface utor, USB te analogni audio. Spomenuti DLNA PC mrežni link dodatak je koji omogućava prikaz multimedijskih sadržaja s računala na ekranu televizora.

Za prijem signala zadužen je ugrađeni MPEG4 DVB-T/C tuner, no Philips 42PFL8404H opremljen je i tzv. NetTV-om, dodatkom koji omogućava pregledavanje online sadržaja izravno na TV prijamniku pomoću daljinskog upravljača i bez uporabe računala. Naravno, nakon povezivanja televizora s pripadajućim Ethernet kablom. Instalacija NetTV-a bezbolna je i gotova u trenu, nakon čega se na ekranu pojavljuju preporučeni online servisi poput YouTubea i sličnih. Korištenje usluge također je prilično jednostavno, no jednako tako i prilično usporeno. Dvojimo trebamo li ovu činjenicu istaknuti kao nedostatak, jer ipak je riječ o dodatnoj mogućnosti, ne baš tako uobičajenoj kod ove vrste uređaja.

Što se pak korištenja kao klasičan HD televizor tiče, Philipsu 42PFL8404H gotovo da nemamo zamjerke. Ugrađene tehnologije poput Pixel Precise HD tehnologije, HD Natural Motiona, 100 Hz ClearLCD, Active Controla te ranije spomenuta Ambilight Spectra 2, gledanje televizije na ovom uređaju čine izuzetno ugodnim. Slika je oštra i detaljna, čak i u automatskim postavkama, no zahtjevni korisnici moći će je ručno podesiti prema vlastitim željama.

Zvuk je iznenađujuće zadovoljavajući, za što su zaslužna dva ugrađena zvučnika snage 10W, smještena ispod ekrana.

Kao nedostatke ovog prvog pripadnika Philipsove serije 8000 navodimo činjenicu da sliku koja se prikazuje nije moguće postaviti u format slike 4:3, nešto višu cijenu u odnosu na modele iste kategorije kod Philipsovih konkurenata te ranije spomenuto sporo kretanje kroz sve mogućnosti NetTV-a.

U globalu, Philipsu 42PFL8404H dajemo palac gore, a svoj primjerak možete ugrabiti po cijeni od 9,490 kuna.

Model: Philips 42PFL8404H
Veličina i tip ekrana: LCD Full HD, 42 inča (107 cm)
Rezolucija: 1920 x 1080
Dinamički kontrast: 80.000:1
Vrijeme odziva: 3ms
Osvjetljenje: 500 cd/m²
Kutovi gledanja: 176º (H)/176º (V)
Poboljšanje prikaza slike: Pixel precise HD, 3/2 - 2/2 motion pull down, 3D Combfilter, Active Control + Light sensor, Digital Noise Reduction, Dynamic contrast enhancement, Luminance Transient Improver, Progressive Scan, 2D/3D noise reduction, 100 Hz LCD, HD Natural Motion
Zvuk: 2 x 10W
Podržani formati: MP3, LPCM, WMA v2 do v9.2, JPEG, MPEG1, MPEG2, MPEG4, AVI, H.264/MPEG-4 AVC, MPEG-Programme-stream PAL, WMV9/VC1
DVB prijemnik: DVB-T MPEG4, DVB-C MPEG4
Potršnja struje: 220 W, 0.15 W u stand by načinu
Cijena: 9,490 kuna
Ustupio: Philips
Philips 42PFL8404H