ZNAJU ZAŠTO CENZURIRATE

Facebook pamti apsolutno sve, čak i ono što niste objavili

20.01.2014 u 18:31

Bionic
Reading

Otipkali ste neki status, političku poruku ili bilo što vezano uz to, ali ste jednostavno odlučili izbrisati napisano bez lupanja tipke enter? Ono natipkano je već pronašlo put do Facebookovih servera i analitičkih alata u sklopu programa koji prati autocenzuru korisnika ove društvene mreže

Baš kao kada su u pitanju Facebook poruke, kod kojim se koristi Facebook 'hvata' i otipkane riječi, rečenice i čitave statuse – iako oni nikad ne moraju biti objavljeni od strane korisnika. Sauvik Das, inženjer-stažist u Facebooku te Adam Kramer, kompanijin istraživač za podatke su u nedavno objavljenoj zajedničkoj studiji pružili uvid i u ovaj aspekt ponašanja online.

Skupljeni su podaci od kakvih 3,9 milijuna korisnika mreže u periodu od 17 dana, a posebna je pažnja obraćena na autocenzuru 'u zadnjem trenutku'. Rezultati prikazuju kako je čak 71% korisnika imalo neki oblik autocenzure te vrste, a na temelju toga je pružena i teorija zašto se to događa.

Utvrđeno je i kako se mnogo učestalije brišu statusi i tekstovi van komentara, kao i to da su statusi usmjereni na određene grupe ljudi obično više cenzurirani od uobičajenih 'općih' statusa. Cijelu studiju je moguće pronaći na linku (.pdf format), a autori tvrde kako je cenzura loša stvar, jer onemogućava protok vrijednih informacija – kako za Facebook, tako i za druge korisnike mreže.