tportal.hr

Zagreb
+19
Osijek
+19
Pula
+21
Rijeka
+22
Zadar
+17
Split
+18
Dubrovnik
+20

NISU IM SIGURNI

Kinezi žele izbaciti Android i Windows

Zabrinuti zbog američkog špijuniranja, Kinezi i dalje pokušavaju razviti vlastiti operativni sustav za uređaje od smartphonea do TV-a

Datum objave:
17.1.2014 10:41

Zadnja izmjena:
17.1.2014 12:08

COS (kratica za China Operating System, kineski operativni sustav) debitira na tržištu pametnih telefona i osobnih računala kojim trenutno dominiraju Android i Windowsi.

Djelo je tvrtke Shanghai Liantong Network Communications Technology, u suradnji s Kineskom akademijom znanosti. Cilj im je dokinuti dominaciju američkih tvrtki na kineskom tržištu softvera, piše PC World.

Zamislili su da bi trebao raditi na osobnim računalima, pametnim telefonima, tabletima i televizorima. No moglo bi proći neko vrijeme prije no što se doista nađe u nekom proizvodu. Pregovori s proizvođačima kao što su Huawei i Lenovo još su u tijeku.

Zasad se zna da podržava HTML5 i može pogoniti više od sto tisuća aplikacija.

Kina je i prije pokušavala napraviti svoj operativni sustav, ali bez značajnijeg uspjeha. Svi veći proizvođači pametnih telefona u velikoj mjeri se oslanjaju na razvoj uređaja pogonjenih Androidom, a Windowsi drže najveći tržišni udio kad su u pitanju osobna računala.

294159,302537,302217,298393

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr