Tehnologija NISU IM SIGURNI

Kinezi žele izbaciti Android i Windows

Izvor: Reuters Reuters , Autor:Kim Kyung-Hoon

Zabrinuti zbog američkog špijuniranja, Kinezi i dalje pokušavaju razviti vlastiti operativni sustav za uređaje od smartphonea do TV-a

COS (kratica za China Operating System, kineski operativni sustav) debitira na tržištu pametnih telefona i osobnih računala kojim trenutno dominiraju Android i Windowsi.

Djelo je tvrtke Shanghai Liantong Network Communications Technology, u suradnji s Kineskom akademijom znanosti. Cilj im je dokinuti dominaciju američkih tvrtki na kineskom tržištu softvera, piše PC World.

Zamislili su da bi trebao raditi na osobnim računalima, pametnim telefonima, tabletima i televizorima. No moglo bi proći neko vrijeme prije no što se doista nađe u nekom proizvodu. Pregovori s proizvođačima kao što su Huawei i Lenovo još su u tijeku.

Zasad se zna da podržava HTML5 i može pogoniti više od sto tisuća aplikacija.

Kina je i prije pokušavala napraviti svoj operativni sustav, ali bez značajnijeg uspjeha. Svi veći proizvođači pametnih telefona u velikoj mjeri se oslanjaju na razvoj uređaja pogonjenih Androidom, a Windowsi drže najveći tržišni udio kad su u pitanju osobna računala.

294159,302537,302217,298393
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još