KORISNICI, PAŽNJA

Trojani zauzimaju pola BitDefenderove liste napasti

04.08.2009 u 14:39

Bionic
Reading

Trojani nastavljaju dominirati BitDefenderovom top listom najviše zastupljenih e-prijetnji u srpnju. Pet od deset najopasnijih e-prijetnji na listi su trojani, što ih čini najzastupljenijom grupom e-prijetnji drugi mjesec zaredom

Worm.Autorun.VHG nova je e-prijetnja koja se našla na desetom mjestu liste u srpnju. Radi se o crvu koji zloupotrebljava Autorun propust u Windows OS-u, isti propust putem kojeg se proslavio crv Conficker/Downadup.

S uzlaznim trendom, deveto mjesto drži Exploit.PDF-JS.Gen, exploit koji iskorištava ranjivosti na isti način na koji neke verzije Adobe PDF čitača analiziraju ugrađene java skripte.
Trojan.JS.PYV zauzima osmu poziciju na listi top deset E-prijetnji u srpnju sa 1,91 posto svih infekcija.
Na sedmom mjestu je Trojan.Autorun.AET, još jedan trojan koji zlorabi Autorun ranjivosti u Windowsima.

Stari SWF, Exploit.SWF.Gen, još je jako zastupljen na internetu te zauzima šestu poziciju BitDefenderove liste E-prijetnji. Razlog tome je što je Adobe još donedavno distribuirao staru verziju playera putem svojih web stranica, oslanjajući se kako će njegova (opcionalna) auto-update opcija instalirati potrebne sigurnosne zakrpe.
Win32.Sality.OG, rootkit koji instalira file infektore, popeo se sa šeste na petu poziciju liste.

Na četvrtom mjestu nalazi se Downadup.Gen, još poznat pod imenom Conficker ili Kido. Broj njegovih detekcija porastao je na 4,15 posto u srpnju u odnosu na 3,33 posto mjesec ranije te se popeo za jedno mjesto na BitDefenderovoj listi E-prijetnji.
Trojan.Wimad, bilježi rast infekcija sa 5,60 na 6,16 posto, ali je ostao na trećem mjestu u srpnju, dok je Trojan.AutorunINF.Gen zadržao drugo mjesto, s praktički istim postotkom detekcija.
Konačno, porastom infekcija sa 10,13 posto na 11,41 posto detektiranih infekcija u srpnju, Trojan.Clicker.CM i dalje čvrsto drži prvo mjesto na listi.

BitDefenderova lista top 10 E-prijetnji u srpnju 2009:

1. Trojan.Clicker.CM

2. Trojan.AutorunINF.Gen

3. Trojan.Wimad.Gen.1

4. Win32.Worm.Downadup.Gen

5. Win32.Sality.OG

6. Exploit.SWF.Gen

7. Trojan.Autorun.AET

8. Trojan.JS.PYV  

9. Exploit.PDF-JS.Gen     

10. Worm.Autorun.VHG