NAGODBA

Zašto je Facebook dao svoje podatke Rusima?

15.01.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Mada dominira zapadom, moćna društvena mreža Marka Zuckerberga na istoku ne stoji tako dobro. Stoga se odlučila nagoditi s velikim igračima. Slutimo da se to neće svidjeti Googleu

Rusija i druge države bivšeg Sovjetskog Saveza dosad su ostale imune na čari Facebooka. Iako je najveća društvena mreža na svijetu, u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i nizu 'stanova' nije ni među prvih deset.

U tim se zemljama radije druže na domaćoj mreži VKontakte, a ona ujedno služi i za spajanje usamljenih srca te nudi besplatan streaming glazbe i filmova, dobrim dijelom piratiziranih, piše Quartz. Ta mreža ima više od sto milijuna korisnika na ruskoj inačici interneta (RuNetu).

Zato je sporazum Facebooka i Yandexa, najveće ruske tražilice, važan. Yandex, kao i Google, nudi širok spektar usluga, najčešće je korištena početna stranica i daleko najpopularniji site u Rusiji.

Što su se dogovorili? Za početak, Yandex će početi uvrštavati javne objave na Facebooku u svoje rezultate pretraga, a slijedit će komentari na postove. Facebooku bi to trebalo donijeti veću vidljivost na ruskom govornom području.

Što mu itekako treba. Zasad zaostaje ne samo za VKontakteom, već i za drugom popularnom društvenom mrežom nazvanom Odnoklassniki. Doduše, jedno mu ide u prilog - vole ga koristiti najimućniji Rusi i stanovnici gradova koji govore engleski, više putuju i imaju prijatelje u inozemstvu.

Yandex će zauzvrat dobiti mnoštvo Facebookovih javnih podataka o korisnicima u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji, Kazahstanu i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. U toj tražilici već imaju pristup podacima Twittera, VKontaktea i Livejournala, platforme za bloging koja je popularna u Rusiji.

A suradnja s Facebookom pomoći će najvećoj ruskoj tražilici u proširivanju razumijevanja društvenih mreža izvan svog dosega i poboljšavanju rezultata pretraga temeljenih na onome što ljudi dijele.