RIAA PONOVO U AKCIJI

3,5 milijuna kuna kazne zbog 30 skinutih pjesama

03.08.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Nemilosrdna RIAA, predstavnica američke glazbene industrije, odnijela je još jednu pobjedu protiv korisnika koji ilegalno skidaju glazbu zaštićenu autorskim pravima

Tvrtka za zaštitu autorskih prava američke glazbene industrije RIAA (Record Industry Association of America) ponovo je u akciji. Ovoga puta okomila se na dvadesetpetogodišnjeg američkog studenta Joela Tenenbauma, koji je osuđen zbog ilegalnog skidanja i distribucije glazbe zaštićene autorskim pravima, za što mora platiti kaznu u iznosu od 675.000 dolara.

Prema navodima sudske odluke, koja je još uvijek nepravomoćna, Tenenbaum mora za svaku od 30 skladbi koje je nelegalno skinuo i distribuirao preko Kazaae platiti kaznu u iznosu od 22.500 dolara. Nesretnik se može smatrati sretnim jer je prvotno RIAA tražila odštetu u iznosu od 4,5 milijuna dolara, no sud ju je odbio.

Tenenbaumov odvjetnik izjavio je da je presuda nepravedna i da će svakako uložiti žalbu, a Tenenbaum je dodao da će, postane li presuda pravomoćna, proglasiti osobni bankrot.