STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Virus Clampi u pohodu na američke bankovne račune

31.07.2009 u 07:51

Bionic
Reading

Računalni stručnjaci izvještavaju da je oko 500.000 računala zaraženo virusom Clampi otkako je ova napast započela svoj pohod na korisnička računala u ožujku ove godine

Računalni stručnjak Joe Stewart, jedan od direktora u kompaniji SecureWorks, upozorio je na opasnost virusa Clampi u svom govoru na konferenciji posvećenoj sigurnosti Black Hat koja se ovoga tjedna održala u Las Vegasu. Istaknuo je da većina antivirusnih alata može detektirati i blokirati Clampija, no zlonamjernici stalno mijenjaju njegov kod kako bi ostao neprepoznat.

Ono što je zanimljivo kod Clampija činjenica je da je, za razliku od sličnih virusa koji imaju za cilj krađu osobnih podataka za pristup bankovnim računima, Clampi usmjeren prema 'velikim ribama', tj. bankovnim računima većih kompanija.

Korisnici računala Windows Clampi mogu pokupiti klikom na određene linkove na za ovu priliku posebno izrađenim web stranicama, nakon čega napast pokušava pristupiti na osobne račune korisnika na oko 4.600 različitih bankovnih ili sličnih stranica.