SURADNJA UNATOČ SVEMU

Yahoo i Microsoft ipak zajedno protiv Googlea

30.07.2009 u 06:47

Bionic
Reading

Dva diva ICT industrije obznanila su svijetu da su se ipak uspjeli dogovoriti oko zajedničke suradnje, no umjesto očekivanog klasičnog preuzimanja Yahooa od strane Microsofta, kompanije su predstavile desetogodišnju suradnju u kojoj je, ako se nas pita, najveći gubitnik ipak ispala legenda na tržištu pretraživanja internetskih sadržaja, tvrtka Yahoo

Napokon je završila prošle godine započeta tzv. Yahoo – Microsoft trakavica. Nakon što su predstavnici Yahooa prošle godine glatko odbili Microsoftovu ponudu za preuzimanje u izdašnom iznosu od  47,5 milijardi dolara i tim potezom šokirali kako svijet, tako i dioničare Yahooa, suradnja dvaju kompanija ipak će se dogoditi. Microsoft i Yahoo objavljuju zajednički poslovni plan u dogovorenom trajanju od 10 godina.

Prema navodima suradnje, Yahoo će na svojim stranicama koristiti Microsoftov nedavno predstavljeni pretraživač web sadržaja Bing; Yahooov tim za oglašavanje bit će odgovoran za prodaju oglasa od kojih će obje kompanije dijeliti profit, a za prikazivanje oglasa bit će odgovorna Microsofotova tehnologija AdCenter

Poslovna suradnja Microsofta i Yahooa još mora biti odobrena od strane tržišnih regulatora, a kada se to dogodi, kompanije smatraju da će napokon moći dostojno konkurirati najvećem im konkurentu na ovom dijelu tržišta, kompaniji Google.

Bilo kako bilo, ova suradnja definitivno dovodi do jednog značajnog događaja. Legenda među pretraživačima internetskih sadržaja, američki Yahoo, koji je svoj pohod na tržište započeo davne 1994. godine, zauvijek odlazi u povijest.