NASA VALKYRIE

Robot superheroj sprema se za Mars

11.12.2013 u 10:01

Valkyrie - robot superheroj spreman za Mars
Bionic
Reading

Američka svemirska agencija napravila je robota koji će na Zemlji sudjelovati u akcijama spašavanja nakon prirodnih i inih katastrofa, a na Marsu pripremiti teren za ljude

NASA je napravila robota s kojim namjerava sudjelovati u natjecanju Robotics Challenge Trials u organizaciji agencije DARPA, koje će biti održano 20. prosinca.

Valkyrie je humanoidni robot visok gotovo 190 centimetara, opremljen rukama koje je moguće odvojiti od ostatka tijela, sonarnim senzorima, kamerama i svjetlećim krugom na prsima, po čemu pomalo podsjeća na Iron Mana.

U NASA-i tvrde da je dovoljno pokretan i spretan za sudjelovanje u akcijama potrage i spašavanja, piše Verge.

Ima ojačane noge, prilagođene kretanju po ruševinama, samostalno napajanje (za koje se brine baterija kapaciteta dva kilovatsata), a kamere smještene u glavi, tijelu, rukama, koljenima i stopalima pomoći će pri upravljanju i navigaciji. Napravio ga je tim sastavljen od 55 članova za samo devet mjeseci.

Nasljednik je Robonauta, prethodnog NASA-inog humanoidnog robota koji trenutno kruži oko Zemlje na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Izgleda i kreće se, pa čak i nosi odjeću poput nas, koja ga štiti od oštećenja, ali i čini dodir s njim ljudskijim.

Zbog propozicija natjecanja zadaće su mu zasad ograničene na Zemlju. No u NASA-i ga planiraju poslati na Mars, na kojem bi trebao pripremiti teren za dolazak astronauta.