ZX1, FZ38, FX60 i FP8

Panasonic predstavlja nove modele fotoaparata Lumix

28.07.2009 u 12:31

Bionic
Reading

Panasonic je danas predstavio četiri nova modela fotoaparata Lumix. Svi novi modeli sadrže unaprijeđeni stabilizator optičkog prikaza nazvan POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer) koji ima dva puta veću snagu represije od prethodnog stabilizatora prikaza sustava MEGA O.I.S.

DMC-ZX1

U sklopu kompaktnog kućišta DMC-ZX1 sadrži 25mm ultraširokokutni LEICA DC VARIO-ELMAR objektiv i snažan 8x optički zoom (što je jednako 25-200mm na 35mm filmskoj kameri) te visoku rezoluciju CCD od 12,1 mpx. Objektiv se sastoji od 9 elemenata u 7 skupina, uključujući 4 asferične leće sa 6 sfernih površina. Naime, Panasonic je u novorazvijenu jedinicu leće uspio inkorporirati prvu na svijetu asferičnu leću tanku samo 0,3mm i prvu sferičnu leću u industriji tanku također 0,3mm, čija je masovna proizvodnja izrazito zahtjevna. To je omogućilo da se leća od 25-200mm snažnih performansi smjesti u nevjerojatno tanko i kompaktno kućište.

S dugačkim dometom zooma od 25mm do 200mm, DMC-ZX1 može biti najprikladniji fotoaparat za snimanje prostranog krajobraza s dinamičnom perspektivom i približavanjem udaljenih objekata, uz privlačan kut gledanja. Ovaj snažni zoom također je funkcionalan i tijekom snimanja filmova.

DMC-FZ38

Istinski hibrid, DMC-FZ38 može se koristiti i kao fotoaparat i kao kamera te je zbog toga nadmašio svog prethodnika FZ28. Fotoaparat također sadrži način snimanja nazvan Creative Movie, koji omogućuje korisniku namještanje brzine blende i ručnog otvora te Dolby Digital Stereo Creator koji omogućuje snimanje zvuka u visokoj kvaliteti i korištenje zooma tijekom snimanja. Također sadrži i izrazito brzi AF za snimanje scena u trenutku kad se dogode te 'pametni' Auto (iA) način snimanja i fotografija i filmova.

Ručne kontrole FZ38 su mnogo raznovrsnije nego kod prethodnih modela, a dizajn kontrolnih jedinica je unaprijeđen kako bi se lakše koristio i bio intuitivniji. Način snimanja Advanced Scene, koji je jedinstven u vrhunskim Lumix kompaktnim fotoaparatima, odsad sadrži i Close-up način snimanja koji omogućuje korisnicima snimanje sofisticiranih fotografija iz blizine, istodobno ih čineći nevjerojatno jednostavnim.

DMC-FX60

12.1 mpx DMC-FX60 sadrži 25mm Leica DC VARIO-ELMARIT objektiv visoke kvalitete s 5x optičkim zoomom kako bi ponudio F2.8 osvjetljenje. Panasonic je postao prva tvrtka na svijetu koja je u novorazvijenu jedinicu leće inkorporirala prvu na svijetu asferičnu leću tanku samo 0,3mm i prvu sferičnu leću u industriji tanku također 0,3mm. To je omogućilo da se leća snažnih performansi smjesti u nevjerojatno tanko i kompaktno kućište. 25mm ultraširokokutni objektiv snima do dva puta širi prostor gledanja s iste udaljenosti snimanja kao i kod fotoaparata s 35mm objektivom. Pri rezoluciji od 3 mpx, funkcija Extra Optical Zoom povećava snagu zooma i do 9,8 puta korištenjem središnjeg dijela CCD.

Kako bi se osigurala iskoristivost svake mogućnosti snimanja, Panasonic je razvio vodeći u industriji izrazito brzi AF, koji značajno smanjuje vrijeme pokretanja. Kao i FZ38, FX60 je AF velike brzine, najbrži u industriji, u kombinaciji s izrazito brzim vremenom pokretanja od samo 1,1 sekundi, koji omogućuje snimanje u trenutku. Pametni LCD veličine 2,7 inča nudi dinamičan i čisti pogled iz malog kućišta. Vijek baterije omogućuje snimanje otprilike 360 fotografija zahvaljujući LSI procesiranju prikaza koji je vrlo energetski učinkovit. FX60 dostupan je u srebrnoj, crnoj, ljubičastoj i plavoj boji.

DMC-FP8

DMC-FP8 ima 12,1 mpx, 28mm, 4.6x Leica DC objektiv. Kućište je ravno zahvaljujući objektivu koji se uvlači sa savitljivom optikom, bez fiksne cijevi objektiva. Izrađeno od visokokvalitetnog aluminija, ovo ravno kućište ima atraktivan dizajn stražnje površine fotoaparata koju korisnik najviše i promatra.

FP8 također sadrži AF velike brzine. U kombinaciji s izrazito brzim vremenom pokretanja od samo 0,95 sekundi, ova značajka omogućuje uređaju FP8 brzi odaziv koji omogućuje fotografiranje i prolaznih scena. Vrijeme otvaranja blende je nevjerojatnih 0,006 sekundi, što pojednostavljuje iznenadno fotografiranje. Prilikom snimanja fotografija u nizu, FP8 može snimiti otprilike 2,3 slike u sekundi pri rezoluciji od 12,1 mpx. Modeli su dostupni u srebrnoj, crnoj i crvenoj boji.

Svi modeli sadrže Panasonicov 'pametni' Auto način snimanja, koji sada sadrži POWER O.I.S. značajku koja nudi dvostruku snagu represije od konvencionalnog stabilizatora prikaza sustava MEGA O.I.S. Primjerice, drhtaj ruke koji se javlja prilikom pritiska okidača učinkovito je nadomješten zahvaljujući novom POWER O.I.S-u. Rezultat toga su bistre i čiste fotografije, kao i uvelike poboljšana kvaliteta fotografija snimljenih noću ili u zatvorenom prostoru bez korištenja bljeskalice, što donosi prekrasne fotografije situacija koje su prethodno bile mutne. Također, svi fotoaparati posjeduju popularnu funkciju prepoznavanja lica. Kad se poznato lice snimi nekoliko puta, fotoaparat će pitati fotografa želi li zabilježiti lice. Jednom kad je zabilježeno, fotoaparat će prikazati ime svaki put kad se zabilježeno lice pojavi na zaslonu te ga fokusirati i postaviti ekspoziciju da bi zabilježeno lice bilo jasno, čisto i bistro.

Svi Lumix fotoaparati mogu snimati visokokvalitetne 16:9 fotografije, koje se onda bez problema mogu pregledavati i na televizorima visoke razlučivosti širokog ekrana. Novi DMC-ZX1 čak snima i filmove u dinamičnoj visokoj razlučivosti od 1280 x 720p pri ravnih 30 fps, uz WVGA (848 x 480) i obični VGA (640 x 480).