Tehnologija JOŠ NOVIJA STUDIJA

SMS-anje tijekom vožnje opasnije od telefoniranja

  • Autor: B. R.
  • 28.7.2009 8:57:05
  • 28.7.2009 8:33:11

S obzirom na količinu studija posvećenih ovoj tematici, već smo poodavno shvatili da korištenje bilo kakvih gadgeta tijekom vožnje može biti itekako pogubno za zdravlje, no stručnjaci Instituta Tech Transportation iz Virdžinije objavili su najnoviju studiju prema kojoj pisanje i čitanje SMS poruka može biti znatno opasnije od samog telefoniranja

Stručnjaci Instituta Tech Transportation postavili su kamere u cijeli niz osobnih i teretnih vozila, a ispitanike su pratili tijekom prijeđenih gotovo 10 milijuna kilometara. Studija je pokazala da pisanje i čitanje SMS poruka tijekom vožnje povećava opasnost od sudara 23 puta, a pozivanje broja preko mobitela ili jednostavno dohvaćanje neke elektroniče naprave šest puta.

Dosadašnje studije pokazivale su da je najopasnije telefoniranje tijekom vožnje, no ne i prema saznanjima stručnjaka Instituta Tech Transportation iz Virdžinije. Prilikom sudara, vozači su barem pet sekundi gledali u svoj mobitel, što je direktno dovodilo do nesreća.

'Razgovaranje na mobitel omogućavalo je vozačima da prate događanja na prometnici kojom voze i ni u kom slučaju ne može se uspoređivati s opasnošću koju predstavlja čitanje ili pisanje SMS poruke na mobitelu', izjavili su predstavnici Instituta.

Na Institutu Tech Transportation preporučuju da SMS-anje tijekom vožnje bude u potpunosti zabranjeno, a da korištenje mobitela tijekom vožnje u potpunosti bude zabranjeno novim vozačima. Četrnaest američkih saveznih država već zabranjuje SMS-anje tijekom vožnje.

www.vtti.vt.edu

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još