KRIZA U OBA SLUČAJA

Ovisnost o igrama jednaka je ovisnosti o drogi

27.07.2009 u 13:43

Bionic
Reading

Ako je vjerovati saznanjima do kojih su došli njemački znanstvenici, osobe koje su ovisne o videoigrama prilikom odvikavanja mogu pokazivati simptome jednake klasičnim 'krizama', prisutnima kod ovisnika o teškim opijatima

Kod ovisnika kojima se uskraćuje pristup igrama koje inače igraju mogu se pojaviti simptomi jednaki 'kriziranju' kod ovisnika o teškim opijatima, izjavio je za www.topnews.in njemački psiholog Klaus Woelfling, direktor Klinike za ovisnosti o igrama sa Sveučilišta u Mainzu. Ubrzani rad srca i pretjerano znojenje samo su neki od simptoma koje je profesor Woelfling istaknuo.

Jednako tako, ovisnost o računalnim igrama, prema navodima spomenutog profesora, nastaje kada 'igrač više ne može donositi racionalne odluke o početku, trajanju ili prekidu igranja omiljene igre'.

Profesor Woelfling također upozorava roditelje koji primijete spomenute simptome kod svojih ukućana da nikako ne započnu s uobičajenim osuđivanjima, jer ovisnici o igrama, jednako kao i klasični ovisnici, nikako na taj način neće priznati da imaju problem te da bi se njime trebalo pozabaviti. Dobra strategija bila bi ovisniku o igrama pokušati na blagi način opisati kakve simptome vide kod njega jer, u konačnici, odluka o rješavanju problema ovisnosti mora doći od strane samog ovisnika, dodao je profesor Woelfling.