Tehnologija TREĆA DIMENZIJA

3D video stigao na YouTube

YouTube već nekoliko dana eksperimentira sa 3D video isječcima, koje možete gledati s posebnim naočalama. No do danas nitko osim njih nije znao kako takav video snimiti i postaviti na YouTube. Sada, kada je to objavljeno na službenom YouTubeovom blogu, možemo reći da je podrška za 3D službena te očekivati na tisuće takvih isječaka koji će snimiti sami korisnici

Prvo moramo napomenuti da 3D video isječci na YouTubeu još ne funkcioniraju savršeno; na primjer, kada bismo pokušali postaviti takav video u ovaj tekst, on ne bi bio ispravno prikazan. No na samom YouTubeu, što možete provjeriti ovdje, stvar funkcionira prilično dobro. Naravno, samo ako imate 3D naočale. Ispod svakog 3D videa pojavit će se i posebni izbornik u kojem možete promijeniti razne parametre, ovisno o tome koji tip naočala imate.

Ako sami želite napraviti nešto slično, izrada takvih videa prilično je jednostavna. Nabavite dvije videokamere (dva mobitela su sasvim OK), postavite ih jednu do druge (otprilike udaljene kao par ljudskih očiju) te pritisnite snimanje u isto vrijeme. Nakon toga oba video isječka ubacite u neki program za obradu videa, postavite video isječke jedan do drugoga (desni video s lijeve strane i obratno) i snimite rezultat. Nakon toga podignite video na YouTube, uredite (editirajte) video tag i dodajte "yt3d:enable=true" za standardni format ili "yt3d:aspect=16:9 too" za widescreen format.

Pogledajte raspravu o 3D videu na službenom YouTubeovom forumu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još