VESELI SE, LINIĆU

HAKOM će proračunu iskrcati gotovo 290 mil. kn

06.11.2013 u 12:31

Bionic
Reading

Hrvatski telekom i VIPnet dobili su dozvole za korištenje preostalog spektra digitalne dividende, koja će državnom proračunu ukupno donijeti gotovo milijardu kuna

Digitalna dividenda o kojoj je riječ dio je radiofrekvencijskog područja donedavno korištenog za analognu televiziju.

Za dozvole će operatori već u studenom morati uplatiti u državni proračun ukupno 289 milijuna kuna, a godišnje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra, koje se plaćaju u jednakim obrocima do isteka dozvola 2024., donijet će proračunu dodatnih 80 milijuna kuna u idućih 10 godina.

Uzimajući u obzir i prošlogodišnju dodjelu spektra digitalne dividende, kada su operatori za dva bloka od po 2x10 MHz odjednom platili 332 milijuna kuna obvezavši se plaćati i godišnje naknade u ukupnom iznosu od 352 milijuna kuna, cijela digitalna dividenda će državnom proračunu izravno donijeti preko milijardu kuna.

Osim izravne koristi za državni proračun, u HAKOM-u očekuje i velika ulaganja u mrežnu infrastrukturu mobilnih operatora te u nove usluge, jer 4G mreža omogućuje korisnicima brzine pristupa internetu do 100 Mbit/s.

Dodijeljene frekvencije, pogodne za pokrivanje ruralnih područja s manjom gustoćom stanovnika, omogućit će operatorima učinkovitije planiranje njihovih mreža, a dostupnost brzog interneta smanjit će digitalni jaz između urbanih i ruralnih sredina.

Zbog povećane gustoće širokopojasnog pristupa internetu, koju će digitalna dividenda omogućiti, očekuje se i pozitivan učinak na gospodarstvo u cjelini, pogotovo u slabije razvijenim područjima.