FOUNDEROVA METODA

Kako izmjeriti poduzetnički DNK?

30.10.2013 u 17:00

Bionic
Reading

U Founder Instituteu osmislili su test za otkrivanje poduzetnika u vama, neovisno o tome gdje se nalazite, koje ste struke, rase, koliko vam je godina...

Founder Institute želi pokrenuti tisuću smislenih i trajnih tehnoloških kompanija godišnje. Traže najbolje kandidate s malo ili nimalo poduzetničkog iskustva te ih tijekom četiri mjeseca programa obukom nastoje formirati u ozbiljne i relevantne osnivače startup tvrtki.

Da bi lakše došli do odgovarajućih kandidata, osmislili su test za otkrivanje osoba koje mogu graditi uspješne tehnološke tvrtke, neovisno o tome gdje se nalaze, koje su struke, rase...

Razvili su ga tako što su testirali osobnost i sposobnost svih kandidata za Founderov program, pa zatim rezultate testa stavili u vezu s njihovom očekivanom izvedbom tijekom programa te u stvarnom svijetu.

Trenutačna verzija testa traje oko sat vremena te daje Institutu detaljni sažetak osobnosti kandidata, kao i procjenu njihova uspjeha mjereno na skali od jedan do pet (gdje je pet najbolji rezultat).

Kada polaznik uđe u program, performanse se i dalje studiozno mjere. Tijekom programa postoji čak 100 zasebnih ocjena u mjerilu od jedan do pet, a kandidate ocjenjuju mentori poduzetnici, lokalni direktori i kolege polaznici.

Nakon završetka programa, performanse polaznika prate se kvartalno izvještavanjem o ključnim mjernim podacima, kao što su rast prihoda i tržišni pokazatelji. Ocjenu daje Founder Institute, i dalje na skali od jedan do pet.

Do sada je u Founderov program ušlo više od 2.500 ljudi. Uspješno ga je završilo tisuću, na svih pet kontinenata.

Što su ustanovili? Koje su osobine uspješnih poduzetnika?

Što su stariji, to su uspješniji. Nakon 40. godine prestaju igrati važnu ulogu. Kombinacija uspješnosti završetka projekta sa iskustvom stečenim u stvarnom svijetu pomaže starijim poduzetnicima da realnije ocijene i identificiraju poslovne mogućnosti. Vvećina polaznika u dobi je od 28 godina, a prosječna je starost 34 godine.

Imaju fluidnu inteligenciju. Fluidna inteligencija uglavnom je genetska crta koja mjeri sposobnost brzog učenja pravila i primjene usvojene logike na rješavanje problema. Mjeri se tako što se poduzetnicima početnicima pokazuje obrasce brojeva, oblika ili geometrijskih figura i traži ono što dolazi sljedeće u nizu.

Otvoreniji su. Otvorenost je osobina ličnosti koja mjeri nečiju sposobnost da vidi i cijeni svijet oko sebe. Često se povezuje s estetičkim zapažanjem, znatiželjom, avanturom ili kulturnom osviješćenošću. Poduzetnici, osobito u brzorastućim startup tvrtkama, često moraju preispitivati općeprihvaćene norme i biti otvoreni promjenama i riziku.

Umjereno su kooperativni. Suradnja se mjeri u odnosu na antagonizam. Umjerena razina kooperativnosti pokazala je dobru korelaciju s uspjehom.

Što, prema Founderu, nije spojivo s uspješnim poduzetnicima početnicima? Grabežljiva agresivnost, obmana, emocionalna nestabilnost, narcizam, stalni izgovori... Tko bi rekao, ha.

Zanimljivo, dosadašnja istraživanja pokazala su kako kvocijent inteligencije i savjesnost nemaju mjerljivu korelaciju s poduzetničkim uspjehom.

U Founderu tvrde kako test prilično dobro predviđa kakav će uspjeh postići koji polaznik - 85,1 posto polaznika programa postižu izvedbu sukladno predviđanju ocjena ili višu. Prema podacima samog instituta, 91 posto tvrtki koje su diplomirale u Founderu aktivno posluju, a devet posto otišlo je u stečaj.