VIRTUALNO RATOVANJE

SAD i Sjeverna Koreja u cyber okršaju

09.07.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Južna Koreja i SAD sumnjaju da se iza nedavno izvedenih cyber napada na njihove računalne mreže skriva Sjeverna Koreja te se pripremaju za nove napade

Tijekom današnjeg dana i prema kraju tjedna, Južna Koreja očekuje nove cyber napade na svoju računalnu mrežu. Glavni osumnjičenik za napade je Sjeverna Koreja, koja prema napisima južnokorejskog tiska, stoji iza napada počinjenih na web stranica u Južnoj Koreji i SAD-u prošli vikend. Tada su Amerikanci slavili dan nezavisnosti, a Sjeverna Koreja ih je izazivala ispaljivanjem balističkih projektila i napadima na web stranice američke vlade, banaka i drugih ustanova.

Tajne službe Južne Koreje otkrile su da iza tih napada stoji Sjeverna Koreja i njezini simpatizeri iz Kine. No sigurnosne službe SAD-a daleko su opreznije u iznošenju optužbi i kažu da takve napade nije mogao učiniti pojedinac, već da iza njih stoji logistika jedne veće organizacije, ili čak države. I SAD smatra da bi Sjeverna Koreja mogla biti krivac, ali ne žele iznositi optužbe jer smatraju da će teško dokazati njihovu krivnju.

Mediji u Južnoj Koreji javljaju da Sjeverna Koreja ima posebnu vojnu jedinicu za cyber ratovanje čiji osnovni zadatak jest provaljivanje i ometanje rada američkih i južnokorejskih računalnih mreža. No i Amerikanci već neko vrijeme rade na posebnim vojnim jedinicama za cyber ratovanje; ako se odnosi dviju zemalja budu i dalje zaoštravali, mogli bismo biti svjedoci prvog velikog cyber rata.