tportal.hr

Zagreb
+8
Osijek
+8
Pula
+10
Rijeka
+11
Zadar
+6
Split
+11
Dubrovnik
+11

ZAKONI NARODU

Građani Finske sami napisali zakon o autorskim pravima

Finska bi mogla postati prva zemlja u kojoj će vlada i parlament raspravljati o prijedlogu zakona o zaštiti autorskih prava koji nisu sastavili političari ili diskografi, već - narod

Datum objave:
25.7.2013 16:32

Zadnja izmjena:
25.7.2013 18:08

U toj nordijskoj zemlji bilo tko može predložiti zakon, koji vlada i parlament moraju razmotriti (ali ne nužno i usvojiti), uspije li u roku od šest mjeseci skupiti 50 tisuća potpisa podrške za peticiju kojom se traži njegovo uvođenje.

Set zakona vezanih uz autorska prava uspio je, prema pisanju Torrent Freaka, prijeći tu granicu, pa će se finske vlasti morati o njemu očitovati početkom iduće godine.

Nacrt je kreiran uz pomoć Electronic Frontier Foundationa (čija je voditeljica Jillian C. York bila gošća nedavno održanog festivala Republika u Rijeci). Ta je organizacija, piše Fast Company, obećala kako će nastaviti pritiskati vladajuće u Finskoj kako bi zakon doista bio izmijenjen, ali i vlasti u drugim zemljama kako bi prihvatile slična rješenja.

Nacrt zakona, nazvan Zakon o zdravom razumu u zaštiti autorskih prava, predviđa između ostalog dekriminalizaciju dijeljenja datoteka koje su već kupljene, manje kazne za kršenje autorskih prava, zabranu nepoštenih odredbi u ugovorima diskografskih kuća te sprečavanje pretraživanja domova i nadzora pirata.

Torrent Freak podsjeća na slučaj devetogodišnje djevojčice kojoj je policija oduzela laptop temeljem optužbe da je ukrala sadržaj zaštićen autorskim pravima.

Trenutno važeći zakoni u Finskoj vrlo su strogi. Ne samo što kriminaliziraju krekiranje zaštite, već i onemogućavaju raspravu o tehnologijama koje to omogućuju.

Korištenje crowdsourcinga za osmišljavanje zakonskih prijedloga u uzlaznom je trendu. Zastupnica u Kongresu SAD-a Zoe Longfren zatražila je od korisnika Reddita prijedloge kako otupiti drakonski zakon koji omogućuje preuzimanje naziva domena, a slično je bilo i sa zakonskim prijedlogom u Teksasu.

Najpoznatiji slučaj je Island, gdje je cijela nacija sudjelovala u stvaranju novog ustava (iako ne s posve sretnim završetkom).

260989,244854,209739,273259

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr