POČELA REPUBLIKA

Najveći umovi današnjice okupili se u Rijeci

19.07.2013 u 10:07

Bionic
Reading

Republika će ugostiti sto najutjecajnijih internetskih aktivista i umjetnika iz cijelog svijeta, a već je prvi dan pokazao da posjetitelje očekuju tri jako uzbudljiva dana

Dugo iščekivani festival Republika počeo je u Rijeci nizom zanimljivih predavanja, debata, izložbi i radionica.

Republika će ugostiti sto najutjecajnijih internetskih aktivista i umjetnika iz cijelog svijeta, a već je prvi dan pokazao da posjetitelje očekuju tri jako uzbudljiva dana.

Rijeka - glavni grad pirata?

Festival je otvorio Bruce Sterling, ZF pisac i glasnogovornik cyberpunka zajedno sa svojom suprugom Jasminom Tešanović, spisateljicom i političkom aktivisticom.

Sterling je kroz teme o kojima se danas najviše govori, poput piratstva, politike ili seksa, zapravo govorio o povijesti Rijeke o kojoj su se mogle doznati neke mnogima nepoznate stvari o tom gradu.

Jeste li znali da je Rijeka nekad bila glavni grad pirata, politički najradikalniji grad na svijetu i prijestolnica seksualne revolucije?

Sterling je tu priču sinoć uspio sjajno uklopiti u predavanje o današnjem svijetu tehnologije, a nije zaboravio spomenuti nezaobilazna imena kada govorimo o modernom aktivizmu i onome što nam je sve internet donio.

Dotaknuo se tako Juliana Assangea i Edwarda Snowdena, za koje nije rekao da su samo aktivisti, već je posebno istaknuo da im je uspjelo ono čega se mnogi ustručavaju, a to je da su ponizili neke od najmoćnijih svjetskih institucija.

Nostalgija na Galebu

Nostalgični dio publike došao je na svoje na predavanju Kristiana Benića, a on je održao kraće izlaganje o temi koja vjerojatno rijetko kome padne na pamet.

Benić je napravio zanimljiv presjek korijena jugoslavenske geek kulture i općenito geekova koji su nekada živjeli iza željezne zavjese.

Mnogi su se tako prisjetili toga da je u Titovo vrijeme, što je bilo simbolično s obzirom na to da su glavna predavanja, pa tako i ovo, održana na nekadašnjem Titovom brodu Galebu, domaćim ljubiteljima tehnologije mnogo toga bilo nedostupno.

Dugo vremena su jugogeekovima glavni junaci bili Arthur C. Clarke ili primjerice Carl Sagan, a većinu vremena su morali sami otkrivati što zaista tehnologija donosi i što se događa u svijetu tehnologije dok konačno i ova naša strana Europe nije prepoznala tehnologiju kao granu bez koje se ne može.

Magnus Eriksson, osnivač Pyratbyrana, ispričao je kratku povijest svoje organizacije koju je osnovao radi promicanja slobodne razmjene informacija, podataka i intelektualnog vlasništva. Eriksson je kazao da je Pyratbyran zapravo preteča sličnih organizacija koje su se kasnije pojavile te je na neki način zaslužna za nastanak Pirate Baya.

Pyratbyran ne postoji od 2010, no Eriksson je i dalje aktivan lobist koji se zalaže za besplatno i slobodno dijeljenje podataka.

Chris Poole bio je još jedan od zanimljivih predavača. Poole spada u sam vrh najutjecajnijih ljudi iz svijeta tehnologije, a osnivač je 4chana i Canvasa.

Publika je prvog dana upoznala i Birgittu Jonsdottir, zastupnicu Piratske stranke, članicu islandskog parlamenta i aktivnu volonterku Wikileaksa. Ona je ujedno jedna od autorica poznatog videa 'Collateral Murder' o američkim napadima na Bagdad 2007.

Zbog tog je videa američko ministarstvo pravosuđa od Twittera zatražilo pristup njezinom korisničkom računu, a kasnije su ga i hakirali.

Krema startup scene na RockPaperStartupsu

Zajedno s Republikom počeo je RockPaperStartups, najveća europska ljetna startup konferencija. RockPaperStartups također okuplja kremu iz tehnološkog svijeta, a u dva dana publika će uživati u predavanjima nekih od najvećih svjetskih zvijezda tehnološke scene.

Tu su Carlos Eduardo Espina iz Seedcampa, Alejandro Barrera, osnivač Pressa42, Emma Page iz EMEA-e koja je stvorila Evernote, Corrado Tomassoni iz PayPala, Daniel Burka, dizajner Google Venturesa, te mnogi drugi.