SURFANJE NA STEROIDIMA

Što nam donose novi web preglednici

31.08.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Nakon godina dominacije Internet Explorera, tržište preglednika je oživjelo, a Microsoftova uzdanica polako, ali sigurno gubi tržišni udio. U posljednjih nekoliko mjeseci pojavile su se nove verzije gotovo svih relevantnih web preglednika. Pogledajmo što nam nude

U vrlo kratkom roku izdane su nove verzije nekoliko internetskih preglednika, dok se preostala konkurencija sprema na taj korak i nudi korisnicima na uvid beta verzije svojih novih proizvoda. Napravili smo kratak pregled novosti koje su nam već dostupne u finalnim verzijama preglednika

Firefox 3.5

Najpopularniji alternativni preglednik Firefox je već dobio finalnu verziju - 3.5. Najveću novost su već popularizirali drugi preglednici, ali Firefox joj je podao najviše konfigurabilnosti. Radi se o privatnom pregledavanju stranica, tj. surfanju bez ostavljanja ikakvog traga na računalu. Tu opciju je Chrome nudio od svojih samih početaka, međutim Firefox 3.5 nudi i djelomično i selektivno ukidanje povijesti surfanja. Na primjer, moguće je obrisati povijest surfanja zadnjih nekoliko sati ili dana ili pronaći stranice koje ne želimo u povijesti pregledavanja i jednostavno narediti pregledniku da ih zaboravi.

Osim privatnosti, velika novost je i pregledavanje stranica s otkrivanjem svoje lokacije. Ako korisnik poželi, Firefox će prema IP adresi locirati gdje se nalazi računalo te će taj podatak iskoristiti na stranicama koje ga zahtijevaju. Korisnik i sam može lokaciju odrediti preciznije od preglednika.

Povećana brzina otvaranja stranica osobina je kojom se hvale svi preglednici kad god se pojave u novoj verziji. Neki obećano ostvare, a drugi ne. Mi smo dojma da Firefox stoji iza svojih riječi, ali da ubrzanje nije tako dramatično kao što se reklamira. Naravno, tu je i bolja podrška za sve postojeće i nove web standarde, a posebno bi se to trebalo odnositi na JavaScript, koji bi se trebao izvršavati znatno brže no prije. Nakon nekoliko dana korištenja, potpisnik ovih redaka nije primijetio znatna ubrzanja.

U svakom slučaju, korisnici Firefoxa trebali bi nabaviti novu verziju, no ne smiju očekivati čuda, jer se ona nisu dogodila. Do verzije 4...

Opera 10

Norveški preglednik koji se može pohvaliti jako vjernom publikom, nešto slično kao i korisnici Mac računala, zasad novu verziju 10 ima u beta fazi. Najveća novost koju sprema svojim korisnicima jest Opera Turbo – kompresija podataka uživo koja omogućava jednako ugodno surfanje na sporim vezama. Neki bi možda pomislili da se Opera sprema na povratak modemima, ali zapravo i danas ima mnogo situacija kad će se moderne i 'teške' web stranice sporo otvarati. Sve češće internetu pristupamo iz pokreta, a WiFi veze na javnim mjestima znaju često biti preopterećene. Prilikom spajanja putem mobilnih mreža koje nemaju 3G pokrivenost svuda također će dobro doći Turbo opcija.

Opera 10 će donijeti veće mogućnosti manipulacije tabovima i potpuno novi dizajn koji bi trebao posramiti sve druge. Speed Dial će svaki surfer moći prilagoditi svojim prohtjevima, a kao i svi, i Opera obećava povećavanje brzine rada.

Chrome 3

Google je pomalo iznenadio cijeli svijet lansiranjem svog internetskog preglednika u jesen prošle godine, a već imamo pred sobom verziju 2, dok se trojka nalazi u beti. Najnovija dovršena verzija u asketski preglednik dodaje neke praktične i korisne mogućnosti, koje ćemo i navesti jer Chrome 3 u beti zapravo ne nudi velik broj novosti osim dorade već postojećih funkcija.

Dakle, finalna verzija Chromea 2 nudi automatsko završavanje upisa koje bitno može ubrzati pretragu interneta. Preglednik je dobio i mogućnost kreiranja profila, na taj način više korisnika može koristiti preglednik na jednom računalu, a da ga svaki od njih ima namještenog prema svojim potrebama i željama.

Zanimljiva je i opcija koja dopušta postavljanje sadržaja dva taba, tj. dvije internetske stranice jedne pored druge. Na taj način je moguće surfati paralelno po dvije lokacije ili, što je korisnije, jednostavno usporediti sadržaj dviju stranica.

Podsjetit ćemo da je Chrome od svojih početaka nudio privatno surfanje, a ta podrška se nastavlja i u svim nadolazećim verzijama.

Safari 4

Početkom lipnja Apple je svijet počastio novom inačicom svog web preglednika Safari. U verziji 4 Safari će korisnicima ponuditi opciju Top Sites. Preglednik na osnovi korisnikova surfanja određuje njegove omiljene stranice i prikazuje ih na grafički atraktivan način te omogućava pristup jednim klikom svim tim stranicama.

Posebno spektakularno izgleda pregledavanje povijesti surfanja koje je potpuno grafičko jer Apple smatra da je tako lakše upamtiti stranice koje je korisnik posjetio nego suhoparnom adresom u šumi istih ili sličnih takvih.

Korisnici Safarija na Windowsima četvorku mogu u potpunosti pretvoriti u aplikaciju koja izgleda kao da je rađena baš za Windowse. Naime, starije verzije Safarija zadržavale su grafički izgled koji odgovara Mac OS-u i on se nije prilagođavao drugim platformama na kojima postoji Safari. Sada to više nije slučaj i korisnici koji se jednostavno ne žele prilagođavati nčemu na što nisu navikli. To sa Safarijem više ni ne moraju.