PROBOJ U SAD-u

Domaći pisac reklamira se Twitterom i Minecraftom

08.07.2013 u 16:13

Bionic
Reading

Mladi hrvatski autor ne samo što je napisao, pripremio i objavio e-knjigu za svjetsko tržište, već ju je i dopunio i proširio koristeći tehnologije i servise poput Minecrafta, Twittera, Youtubea...

Nedavno se u knjižarama online (Amazonovoj i Appleovoj) pojavio roman Loud Evolution! hrvatskog autora Gorana Račića.

Radi se o akcijskom romanu, napisanom na engleskom jeziku. Glavni lik je 35-godišnji Amerikanac koji, nezadovoljan životom, odluči s prijateljem napraviti nekoliko gluposti. Umjesto u zatvoru, dobije priliku putovati svijetom, skupljati gene i raditi stvari koje se inače ne rade.

No ono što ga čini dodatno zanimljivim je to što je uz njega napravljen trodimenzionalni model Chicago Loopa (poslovnog centra Chicaga, gdje se događa početak radnje), više od 400 zgrada prema pravim mapama, koje su prebačene u Minecraft, tako da bilo tko može njima šetati, ili raditi/preuređivati što hoće. Ima i poseban video trailer, koji podsjeća na akcijski film, a glavni junak ima vlastiti kanal na Twitteru

Roman od 20 poglavlja, koji bi u džepnom izdanju imao oko 200 stranica, dostupan je putem Kindlea i iBookstorea. U prvom je skuplji za dva dolara, zato što je Amazon podigao cijenu.

Internetom do masovnog tržišta

'Odluka o objavljivanju knjige na engleskom i na internetu je čisto praktične naravi. Roman je proizvod za masovno tržište, a do njega se stiže korištenjem engleskog i interneta', kazao je Račić

Platforme je birao temeljem veličine tržišta i zrelosti same platforme, pa je Kindle bio logičan izbor, zato što je pomoću njega knjige moguće čitati u pregledniku, na računalima (PC i Mac), tabletima (iOS, Android, Windows 8) i pametnim telefonima (iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry), sve preko besplatne aplikacije.

iBookstore je, s druge strane, vezan uz uređaje na iOS-u, koji su izrazito popularni u SAD-u i drugim zemljama engleskog govornog područja.

Kako postati sam svoj izdavač online?

Što je sve bilo potrebno napraviti da knjiga završi kao izdanje online izdanje? Nakon što napišete knjigu, potrebno je oblikovati 'rukopis'. 'To se može napraviti u velikom broju alata za obradu teksta, ali ako hoćete to napraviti kako treba, koristite ozbiljan softver za prijelom, poput Adobeovog inDesigna', objašnjava Račić.

Potom na red dolazi 'izbacivanje' u formate koje digitalne distribucijske platforme razumiju. 'Koristio sam odmah epub za iBookstore jer je to nativni format, i mobi za Kindle. Kako je epub ponešto kompliciraniji, kao i dosta toga vezanog u Apple kad niste s korisničke strane, trebalo ga je dodatno urediti uz pomoć besplatnog softvera Sigil, odličnog editora za epub', nastavlja.

Kad sve ispadne kako treba, kad ispravite sve greške, spremni ste za postavljanje na digitalne sustave distribucije gdje morate proći certifikaciju/provjeru kvalitete sadržaja.

Apple baš i nije briga

Trebat ćete korisničke račune na svim platformama koje želite koristiti, potpisati odgovarajuće ugovore, ostaviti podatke o banci...

'Apple je dosta zeznut jer traži posjedovanje ITIN-a, poreznog broja koji američka porezna dodjeljuje strancima koji obavljaju poslove preko američkih tvrtki. Za to mi je trebalo preko pola godine, iako je ITIN, ustvari, suvišan jer Hrvatska i SAD nemaju ugovor o sprečavanju dvostrukog oporezivanja', objašnjava Račić. 'Nažalost, Apple to nije briga. Da biste se uopće registrirali, trebate ITIN. Tek kad se registrirate, i kažete da ste iz Hrvatske, onda oni odluče da vam od sada nadalje ITIN više nikad neće trebati. Bilo je to prilično frustrirajuće.'

Kako se odlučio na gradnji dijela svijeta u Minecraftu? 'Ideja mi se učinila dosta zanimljivom. Bilo je jako puno posla, ali bilo je zanimljivo i moglo bi pomoći u promociji, pogotovo u Sjevernoj Americi. A nisam baš ni čuo da se netko tko izdaje knjigu bavio takvim stvarima.'

Više od pola godine rada

Koliko je trebalo da sve zgotovi? I koliko košta kad čovjek sam izdaje knjigu za svjetsko tržište?

'Radio sam dosta napreskokce jer mi je, dok sam pisao, otac obolio od raka. Zbog toga, i još nekih drugih stvari, knjiga je jedno vrijeme stajala. Pisanje i priprema za objavu trajali su šest do devet mjeseci. Za izgradnju svijeta u Minecraftu oko mjesec dana. Najviše sam gradio u aplikaciji za 3D modeliranje pa naknadno prebacivao u Minecraft.

Dosta sam vremena potrošio na borbu s birokracijom. Recimo da je trebalo, sve skupa, oko godine i pol rada uz redovni posao. No sad kad sam ih riješio, vjerujem kako će mi za idući roman trebati puno manje vremena', smatra Račić.

Što se troškova tiče, najveća stavka je bila je provjera ispravnosti teksta na engleskom - oko 1.000 dolara (oko šest tisuća kuna). 'Ne možete nešto objaviti na engleskom bez provjere', objašnjava Račić. Uz tekuće troškove, (poput, recimo, izrade weba), troškovi su dosegli oko deset tisuća kuna.

'Bilo bi puno skuplje da ne poznajem divne ljude koji, kad sam trebao nešto od njih nisu željeli uzeti moj novac. Puno toga sam napravio sam jer sam u informatici skoro 20 godina i raspolažem s dosta tehničkog znanja, tako da rijetko koga moram cimati za rukav', dodao je.

Promocija je velik zalogaj

Račića čeka još puno posla - tržište online engleskog govornog područja ogromno je. Na njemu se treba probiti, naći načina kako se istaknuti u oceanu sličnih projekata.

Djelomično je u tome već uspio. Članak o njegovom projektu objavio je poznati američka tehnološka stranica Mashable, koja je bila zainteresirana za aspekte projekta vezane uz Minecraft i Twitter jer ih smatra budućnošću digitalnog marketinga.

Objave poput te iskoristit će kao odskočnu dasku za promociju u SAD-u gdje se, kako kaže, planira gurati gdje god može - od pisanja vlastitih članaka za vanjske webove, preko oglasa na Facebooku i raznoraznih foruma. Sve karte stavlja na američko tržište zato što smatra da na njemu primarno ima izgleda za uspjeh.

Što očekuje? 'Slava i novac mi nisu cilj. Veće su mi šanse da se obogatim igrajući loto nego pišući knjige. Jednostavno, ovo je bilo zabavno, nešto što nikad dosad nisam napravio. A mogu i prijateljima, uz cerek, reći da sam objavljivani autor...'

Prvih pet poglavlja možete pročitati besplatno na službenim stranicama Loud Evolution! Pogledajte i trailer