Tehnologija TOP MODEL

Nokia N97 u našim rukama

Nokia Hrvatska službeno je predstavila novi pametni mobilni telefon serije N, pri čemu su prisutni novinari imali zadovoljstvo malo se poigrati s nekoliko njih. Prenosimo vam svoje dojmove

O najnovijem i najluksuznijem Nokijinom pametnom telefonu serije N, modelu N97 dosta smo slušali i pisali, no tek sada smo ga imali prilike primiti u ruke i vidjeti što stoji iza svih objava za medije i suhoparnih specifikacija na papiru.

Dimenzijama N97 spada u veće mobilne telefone, ali nije prevelik. Širina i visina su mu tek nešto veći od modela 5800, ali je zato N97 tanji. S modelom 5800 ga uspoređujemo jer su to jedine dvije Nokije s ekranom osjetljivim na dodir. Funkcionalnost ekrana usporediva je s onom modela 5800, što je i logično s obzirom na to da se radi o istom proizvodu.

Ključna razlika između tih dvaju telefona jest postojanje pune QWERTY tipkovnice na modelu N97 koja se izvlači bočno. Mehanizam za izvlačenje tada nakosi ekran iznad tipkovnice i u takvoj formi N97 se čini kao minijaturno računalo. Tipkovnica i mehanizam za njeno izvlačenje na prvi pogled su vrhunske kvalitete. Kakvim će se pokazati na dulje staze, vidjet će se u sljedećih nekoliko mjeseci. Vjerujemo da tipkovnice neće biti previše upotrebljavane zbog ekrana osjetljivog na dodir.


Goran Maravić

Upravljanje telefonom je najbrže i najjednostavnije upotrebom osjetljivog ekrana i same tipkovnice, a aplikacije koje su bile instalirane u testnim modelima pokretale su se vrlo brzo. To nas ne treba čuditi jer N97 ima jači procesor od 5800 i aktualnih Symbianovih modela serije E i N. Navodno se radi o ARM procesoru takta 434 MHz, dok 5800 ima ARM takta 369 MHz. No, Nokia ne želi dati službenu informaciju o procesoru koji se nalazi u N97.

Veliki ekran Nokie N97 može se ispuniti widgetima i pregledima aplikacije kao što su vremenska prognoza, Facebook ili raznorazni servisi vijesti. Aplikacije za novi pametni telefon već su prisutne na Ovi Storeu i mogu se preuzimati. Budući da će to nesumnjivo biti vrlo popularan mobilni telefon, vjerujemo da će u kratkom vremenu broj aplikacija za njega značajno porasti. Nokia je veliku pozornost dala navigaciji na ovom telefonu, a za tu zadaću prikladan je zbog svog ekrana, pa je za jesen najavljeno i veliko osvježenje Nokia Mapsa.

Prodaja Nokie N97 započet će odmah, po cijeni od 5.999 kuna u maloprodaji, dok će mobilne mreže nesumnjivo imati nešto povoljnije cijene uz ugovorne obaveze.


www.nokia.com


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još