JE LI MOGUĆ PATENT NA KRV?

True Blood postaje (zastrašujuća) stvarnost

15.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon desetljeća istraživanja, kontroverzi i neuspjelih pokušaja, znanstvenici pri škotskom Centru za regenerativnu medicinu dobili su zeleno svjetlo za razvoj sintetske krvi s matičnim stanicama odraslih ljudi

Nova sezona HBO-ove vampirske serije vjerojatno će se u velikoj mjeri nastavljati na kraj priče iz prethodne, u kojoj je tvornica koja proizvodi Tru-Blood, sintetičku krv zahvaljujući kojoj vampiri mogu postati vegetarijanci - spaljena do temelja, a proizvod koji omogućuje miroljubivu koegzistenciju ljudi i vampira nestao s lica zemlje.

U stvarnom svijetu, budućnost sintetičke krvi tek počinje. Nakon desetljeća istraživanja, kontroverzi i neuspjelih pokušaja, britanska regulatorna agencija napokon je znanstvenicima pri škotskom Centru za regenerativnu medicinu dala zeleno svjetlo za razvoj sintetske krvi s matičnim stanicama odraslih ljudi, piše Wired

To će im omogućiti da, koristeći već poznate tehnologije stvore mješavinu koja će eliminirati rizik prijenosa bolesti infuzijom i popuniti banke krvi diljem svijeta, ali i početak prvih kliničkih pokusa sa sintetskom krvlju na ljudima ikad te masovnu proizvodnju iste.

To će, vjeruju mnogi već sad, potaći rasprave oko brojnih ozbiljnih socioekonomskih i etičkih pitanja. Recimo, kako će ta ispitivanja biti provedena te hoće li (i kako) tehnologija koja će nastati zahvaljujući njima biti patentirana.

Za pokuse će trebati naći dobrovoljce, kako davatelje matičnih stanica, tako i primatelje transfuzije. I jedni i drugi dobit će naknadu, no ne očekujte da će se bogataši dobrovoljno prijavljivati - većinom će to biti imovinski slabije stojeća radnička klasa. Kako naknade vjerojatno neće biti zanemarive (i do 20 tisuća dolara, odnosno oko 111 tisuća kuna), pojavit će se profesionalni ljudi-zamorci, koji preživljavaju sudjelujući u kliničkim testiranjima.

Uz to, tražit će se dobrovoljci koji ne koriste lijekove ili ih koriste u što manjoj mjeri. Može se pretpostaviti da će se u dobroj mjeri okrenuti prema zemljama u razvoju, možda i prema našim krajevima.

Padne li škotskim istraživačima na pamet patentirati tehnologiju proizvodnje kako bi bili jedini proizvođači umjetne krvi (što su njihove inačice u seriji učinile), vjerojatno će se na njoj obogatiti, ali i pokopati svaku nadu za buduća istraživanja i razvoj.

To se već događalo, primjerice s istraživanjima gena koji su među uzročnicima raka dojke. Vrhovni sud SAD-a onemogućio je patentiranje prirodnih dijelova DNK, ali je dozvolio isto za sintetske klonove.