ZASTRAŠUJUĆE

Pametna puška te upuca i onda to objavi na Facebooku

23.05.2013 u 10:10

Bionic
Reading

Američka tvrtka razvila je oružje koje 'samo odlučuje' kad će pucati. Pucač mora samo označiti metu, opustiti se i prepustiti pušci da odradi posao. A svoje 'uspjehe' može i podijeliti s prijateljima na YouTubeu ili Facebooku

U poplavi 'pametnih' uređaja zapravo je bilo za očekivati da se ta 'pamet' preseli i u industriju oružja.

Nova puška TrackingPoint koja se ovih dana pojavila na američkom tržištu daleko je od uobičajenog oružja na koje smo navikli.

Tvrtka koja ju je razvila kaže da je puška koja je opremljena laserima i računalom toliko precizna 'da ne bi smjela ići u širu prodaju'.

Puška je opremljena sofisticiranim ekranom koji cijelo iskustvo pucanja pretvara u video igricu. Pucač nacilja metu, obilježi ju laserom, pritisne okidač, a onda puška sama odlučuje kad će pucati.

Naime, puška koristi desetke varijabli poput brzine vjetra i udaljenosti mete.

Ali to nije sve. 'Pametna puška' opremljena je i balističkim računalom te videom i Wi-Fi odašiljačem kako bi mogla emitirati video i zvuk na obližnje računalo ili objaviti video na YouTubeu i Facebooku.

'Imate pametni automobil, pametni telefon, e, pa sad imate i pametnu pušku', istaknuo je za NPR predsjednik tvrtke TrackingPoint Jason Schauble

Na razvoju puške TrackingPoint tijekom tri godine radilo je 70 ljudi, a trenutno se prodaje za sitnih 22 tisuće dolara (129 tisuća kuna).

Schauble je dodao kako je pušku moguće nabaviti samo direktno od njegove tvrtke kako bi se točno znalo tko su kupci.

Međutim, iskusni vojnici smatraju kako puška uopće ne bi smjela biti dostupna civilima jer od neiskusnog pucača može u trenu napraviti snajperista.

A upravo to bi netko mogao iskoristiti za svoje interese i krenuti u ubilački pohod.

Puška TrackingPoint