Tehnologija PRVA POMOĆ

Vaše omiljene stranice uvijek uz vas

  • Autor: G. M.
  • 29.6.2009 9:16:21
  • 29.6.2009 10:00:00

Promjena preglednika ne mora značiti i ponovno sakupljanje omiljenih stranica, a postoji i način da držite više različitih preglednika na više računala, usklađene po pitanju bookmarksa ili favoritesa

Dva najpopularnija internetska preglednika na tržištu danas su Internet Explorer i Firefox. Unatoč njihovoj ljutoj borbi za korisnike, većina ih paralelno koristi oba preglednika. Njima, ali i onima koji planiraju skori prelazak s jednog na drugi preglednik, savjeti o prijenosu bookmarka ili favoritesa bit će korisni.

Godine surferskog staža rezultiraju lijepim popisom omiljenih stranica, vjerojatno kategoriziranih i složenih za optimalno snalaženje vlasnika. Strah od gubljenja te liste ne bi smio biti kočnica za prelazak na novi preglednik ili prepreka korištenju više preglednika odjednom.

tportal

Najčešći transfer u zadnjih nekoliko godina nesumnjivo je bilo prebacivanje favoritesa iz Internet Explorera u bookmarks u Firefoxu. Proces je iznimno jednostavan, dovoljno je u meniju File pronaći komandu Import i prvo pitanje je želi li korisnik uvesti sve moguće postavke iz Internet Explorera. Već na sljedećem meniju moguće je taj uvoz ograničiti samo na bookmarkse, ali Firefox početnicima možda ne bi bilo loše prenijeti sve svoje postavke u novi preglednik.

Neke korisnike je možda izlazak IE8 naveo na povratak korijenima pa sada žele prestati koristiti Firefox ili daju šansu Microsoftu. Za uvoz u Internet Explorer potrebno je stisnuti malu strelicu usmjerenu prema dolje pokraj stavke Add to Favorites - tamo stoji opcija Import i nakon pritiska valja odabrati uvoz iz drugog preglednika. Odmah će se na popisu pojaviti Firefox. Kao i kod Firefoxa, moguće je uvesti i druge postavke preglednika, osim samih bookmarksa ili favoritesa.

tportal

Jedna velika prednost Firefoxa nad svim drugim preglednicima jest bogatstvo dodataka originalno zvanih Add-ons. Među njima se nalazi Xmarks, alat za sinkronizaciju bookmarksa između više računala. Odnedavna je taj alat dostupan iz IE7 i IE8. No tada se instalira na računalo kao zasebna aplikacija.

tportal

Nakon instalacije dodatka novi korisnici će se morati registrirati pod korisničkim imenom sa lozinkom. Xmarks radi na principu slanja kopije bookmarksa na server nakon svake promijene, odakle tu promjenu šalje svim drugim preglednicima. Korisnik sam može birati hoće li sinkronizaciju učiniti automatskom ili će je započeti sam te u kojem će je smjeru obaviti. Xmarks je moguće preuzeti sa stranice navedene na dnu teksta.

www.xmarks.com

www.gefirefox.com

www.microsoft.com

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još