PAO U ŠPANJOLSKOJ

Uhvatili Nizozemca koji je umalo srušio internet?

29.04.2013 u 16:52

Bionic
Reading

Državljanin zemlje tulipana, osumnjičen za nedavni napad na neprofitnu antispam organizaciju Spamhaus, uhićen je na sjeveroistoku Španjolske

Koristio je kombi kao pokretni ured, opremljen računalima i raznovrsnim antenama za skeniranje frekvencija.

Španjolska policija uhvatila je tridesetpetogodišnjaka, kojemu je objavila tek inicijale S. K., uhitila u gradu Granollers, dvadesetak kilometara sjeverno od Barcelone, na zahtjev nizozemskih vlasti.

Moguće je da je riječ o Svenu Kamphuisu koji se u ožujku oglasio priopćenjem u kojem tvrdi da Spamhaus nema pravo određivati što se može naći na Mreži, a što ne.

Spamhaus je neprofitna organizacija koja se bavi filtriranjem elektronske pošte te blokiranjem spama. Dovoljno je velika i moćna da se čak i divovi poput Googlea ne usude poigravati sa strpljenjem njezinih djelatnika.

Napadi DDoS na Spamhausove poslužitelje izazvali su ozbiljni problemi u funkcioniranju Mreže, što je usporilo internetski promet u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i SAD-u. Bili su i do šest puta intenzivniji od uobičajenih napada tog tipa.

Očekuje se kako će samozvani predstavnik telekomunikacija i Ministarstva vanjskih poslova Republike Cyberbunker biti bez puno odlaganja izručen Nizozemskoj.

Republika Cyberbunker tvrtka je koja nudi web hosting bilo kome tko na njezinim poslužiteljima neće pohraniti sadržaje vezane uz dječju pornografiju i terorizam. Napadi na Spamhaus navodno su pokrenuti nakon što se našla na crnoj listi te tvrtke.

Kamphuis tvrdi kako je tek borac za slobodu interneta kojemu netko pokušava smjestiti.