ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Okorjeli SMS-aši su plitki rasisti?

29.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Koliko SMS poruka razmijenite dnevno? 10? 50? 100? Istraživači tvrde da su 'okorjeli SMS-aši' osobe sklone predrasudama koje zanimaju samo bogatstvo i imidž

Mladi koji šalju i primaju više od 100 SMS poruka dnevno više cijene bogatstvo i imidž koji imaju u društvu te imaju površnije stajalište o životu, zaključili su istraživači sa Sveučilišta Winnipeg.

Istraživanje koje su proveli na 2300 studenata u dobi od 18 do 22 godine pokazalo je da razmjena kratkih i sadržajno plitkih poruka, kao što su one u SMS-u ili na Twitteru, dovodi do 'plićeg' razmišljanja i manje moralnosti.

Čak 30 posto ispitanih studenata priznalo je da tijekom dana primi i pošalje više od 200 SMS poruka, a 'ekstremni SMS-aši' tu su brojku dogurali i do 300.

Dr. Paul Trapnell, profesor psihologije na Sveučilištu Winnipeg, primijetio je kako su 'okorjeli SMS-aši' manje otvoreni novim iskustvima od onih koji su umjereniji u slanju i primanju poruka.

Trapnell i njegova suradnica Lisa Sinclair proveli su i istraživanje o stavovima studenata i došli do iznenađujućih otkrića.

Studenti koji su slali i primali mnogo SMS poruka bili su skloniji predrasudama te su se negativnije izražavali o pripadnicima manjina i doseljenicima.

Međutim, istraživači ističu kako je korištenje modernih tehnologija poput instant poruka i društvenih mreža zapravo potaknulo modernu generaciju da postanu tolerantniji prema razlikama u društvu od ranijih generacija.

Što se tiče 'plitkosti' stavova, istraživači napominju kako bi se tim pitanjem trebalo još pozabaviti u budućnosti.