NEMA VIŠE ČEKANJA?

E-Građani - do osobne iz fotelje

25.04.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Projekt e-Građani trebao bi nam omogućiti da elektroničkim putem, bez čekanja u redovima, dođemo do nove osobne iskaznice, putovnice, rodnog lista i niza drugih dokumenata i podataka

Vlada bi, piše Novi list, tom projektu trebala dati zeleno svjetlo na sjednici 25. travnja.

Provedba je predviđena u tri faze.

U prvoj će biti stvorena platforma koja će nam omogućiti uvid u podatke koje o nama ima bilo koje tijelo državne uprave. Trebala bi biti završena do kraja ljeta ove godine.

Drugom fazom, koja bi trebala biti okončana do kraja godine, dobili bismo uvid u dio baza podataka koje o nama vodi državna administracija - recimo jesu li plaćeni doprinosi na plaću koju primamo, pregled porezne kartice, podataka kojima raspolaže Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i tome slično.

Vode li škole elektronički imenik, roditelji će moći pogledati ocjene svoje djece i komunicirati s razrednikom elektroničkim putem.

Za iduću godinu predviđen je razvoj sustava certificiranja, što znači da će građani koji žele komunicirati s državnom upravom elektroničkim putem dobiti vjerodajnicu koja će im, kad sustav u potpunosti zaživi, omogućiti da elektroničkim putem od državne uprave zatraže pojedini dokument i prime ih u korisnički pretinac.

'Ako možete platiti račune, otvoriti štednju ili prebaciti novac s računa na račun elektroničkim putem, nema razloga da na taj način ne zatražite rodni list, novu osobnu iskaznicu ili putovnicu', citira riječki list Darka Parića, pomoćnika ministra uprave koji stoji iza projekta.

Da bi servis poput ovog mogao funkcionirati, država mora biti registarski uređena i umrežena kako bi tijela javne uprave prikupljala podatke elektroničkim putem iz pojedinih sustava i njihovih temeljnih registara, poput matične knjige, registra prebivališta, OIB-a...

Parić je, čini se, na pragu početka ostvarivanja barem dijela ambicioznih planova, iznijetih još u veljači prošle godine. Podsjetimo, pomoćnik ministra uprave htio je tada:

• uvesti nadzor trošenja milijarde proračunskih kuna za ICT projekte
• izraditi jedinstvene baze podataka svih građana, obrtnika, tvrtki, udruga...
• ostvariti uštede boljom iskorištenosti ICT infrastrukture
• uvesti jedinstven način rada u svim državnim tijelima
• ostvariti online i jedinstvenu komunikaciju s građanima putem standardiziranih procesa

Tada smo najavili da prve rezultate nećemo vidjeti prije no što prođe godina-dvije. Što se pokazalo optimističnim - kako sad stvari stoje, bit ćemo sretni ako barem dio najavljenog bude ostvaren prije no što isteknu dvije godine.

A i nitko još ne spominje koliko bi taj certifikat mogao koštati...