U IŠČEKIVANJU S IV

Hoće li uspjeh Samsung okrenuti protiv Googlea?

14.03.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Južnokorejska tvrtka nedodirljiva je vladarica tržišta pametnih telefona na Androidu. Čini se kako će nadolazeći Galaxy S IV tu dominaciju samo učvrstiti. Pitanje je - kamo sad? I hoće li se okrenuti protiv Googlea?

Samsung trenutačno drži 42,5 posto svih prodanih uređaja na Androidu. Prvi idući konkurent ima samo šest posto.

Prema Gartnerovim analitičarima, čije procjene prenosi CNET, prošlu je godinu završila na prvom mjestu po globalnoj prodaji pametnih telefona i mobitela ukupno.

Modelom S IV sigurno prvenstveno cilja na iPhone 5 kao glavnog konkurenta. Pogledajte kako potencijalni S IV stoji naspram trenutno najvećeg rivala, iPhonea 5:

Galaxy S IV vs. iPhone 5

No Apple nije jedina tvrtka o kojoj u Samsungu trebaju razmišljati. Naime, operativni sustav tržištem kojim tako suvereno vlada vlasništvo je drugog tehnološkog diva - Googlea. Je li u interesu dugoročno zadržati takav status quo? To je pitanje od milijun dolara.

Porastom prodaje pametnih telefona, Samsung podriva vlastitu tržišnu poziciju time što Googleu pružaju ogromnu mobilnu platformu pomoću koje imaju jak utjecaj na potrošače, programere i oglašivače. Teško će moći dokopati se slične pozicije sve dok Google drži šapu na softveru, ključnim aplikacijama i uslugama u Androidu.

Sve dok su u Samsungu zadovoljni svojom pozicijom, problema neće biti. No to neće trajati vječno. Tim više što bi se fokus nastavka bitke za tržišni udio mogao sve više premještati s hardvera na softver i usluge.

Ako se odluče na odlazak - zbog, recimo, razvoja vlastite mreže međupovezanih proizvoda i usluga - to bi bio težak udarac za diva iz Mountain Viewa. Ne čudi stoga što Google već sad pokazuje znakove nervoze zbog mogućeg ponovnog otvaranja pregovora o uvjetima suradnje sa Samsungom.

Samsung već ozbiljno razmatra bar jednu alternativu Androidu - Tizen, operativni sustav temeljen na otvorenom kodu dizajniran za pametne telefone, ali i tablete, netbookove, televizore i računalne sustave za automobile. Njihovi uređaji pogonjeni ovim OS-om trebali bi se pojaviti tijekom ove godine, a za njih se zanimaju i Intel, Vodafone, Orange, Sprint i Huawei.

Na tržištu pametnih telefona gužva je veća nego ikad, pa za dosezanje kritične mase korisnika treba - kao što su otkrili Nokia i BlackBerry - uložiti puno truda, novca i vremena, bez puno jamstva za uspjeh. Malo je vjerojatno da će se Samsung upuštati u bilo što radikalno sve dok je glavni na tržištu Androida.

Zasad veće prijetnje nema - HTC tek treba povratiti zvjezdani status, Motorola još nije pokazala nešto čime bi osvojila tržište u hipu. Jednom kad se to dogodi - a moglo bi još ove godine - i Google i Samsung morat će odlučiti što i kako dalje.