BUDUĆNOST MODE

Majica koja vibrira kad se krivo držite?

12.03.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Senzori u odjeći mogli bi u budućnosti ne samo pratiti zdravlje ljudi, već ih i trenirati u golfu, jogi ili pilatesu. A što je najbolje, majice ni ne izgledaju tako loše

Stilovi u modi povremeno se ponavljaju, no u budućnosti bismo umjesto uzorka iz naše mladosti mogli nositi odjeću opremljenu visokom tehnologijom.

Američka tvrtka Artefact razvila je koncept majice za vježbanje pilatesa koja je prepuna različitih senzora.

Majicu 'Move' osmislila je Jennifer Darmour, a glavni joj je zadatak pratiti kretnje vježbača tijekom vježbanja pilatesa.

'Kako bi nosiva tehnologija postala uobičajena, mora prestati biti gadget i zaista početi poboljšavati ljudske živote', objasnila je Jennifer svoj izum.

'Move' je ispunjena senzorima koji bilježe pokrete tijela i šalju podatke na iPhone odnosno iPad gdje aplikacija analizira te podatke i odlučuje da li je tehnika koju vježbač koristi pravilna ili ne.

Ako zaključi da je položaj u kojem se vježbač nalazi neispravan, upozorava ga vibracijom, a na ekranu pokazuje što je ispravno, a što neispravno napravljeno.

Iako je 'Move' prilagođen za pilates, može se prilagoditi i za druge aktivnosti poput golfa, plesa ili joge.

U budućnosti bismo tako mogli vježbati u privatnosti vlastite dnevne sobe i biti sigurni da vježbe izvodimo pravilno, kao što bismo ih izvodili uz asistenciju instruktora.

Inače, Artefact i Jennifer Darmour već su ranije razvili Modwells, sustav senzora ugrađenih u odjeću koji bi trebali pratiti fizičko i zdravstveno stanje korisnika i te podatke slati po potrebi liječniku ili samom korisniku.