FINANCIJSKI PLANER

Zaba napravila hrvatski Mint

06.03.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Zagrebačka banka predstavila je ambiciozno zamišljen online alat za praćenje i planiranje osobnih financija kakav dosad nismo imali prilike vidjeti u Hrvatskoj, a rijetkost je i u bližoj regiji

Financijskom planeru, e-usluzi koju je za Zabu razvila i implementirala tvrtka Asseco SEE Hrvatska, možete pristupiti putem e-zabe (Zabinog internetskog bankarstva).

Omogućuje upravljanje osobnim financijama na dnevnoj bazi, uz personalizirani pregled financijskih tijekova po svim računima u Zagrebačkoj banci, uključujući tekuće, devizne i žiroračune, kartice, kredite te štednju.

Usto, možete ručno unijeti transakcije, zaduženja i imovine koje ostvarujete izvan Zagrebačke banke. Osim teksta i brojki, možete dodavati i fotografije.

Iako je predviđen unos i korisničkih podataka koji nemaju izravne veze s poslovanjem s bankom - koje je teoretski moguće koristiti u razne svrhe: od boljeg ciljanja s ponudom bankovnih proizvoda do učinkovitije naplate dugovanja, recimo - čini se kako u Zabi nemaju namjeru mijenjati politiku zaštite privatnosti, već će koristiti istu kakvu imaju za e-zabu.

Što još nudi Financijski planer? Grafički prikaz podataka te sve transakcije po svim računima, kategorizirane u skupine troškova, primanja i ulaganja.

Kroz praćenje strukture i odnosa troškova, ulaganja i primanja usluga bi vam trebala pomoći prepoznati osobne potrošačke navike, u smislu kako raspolažete svojim novcem, kamo ide vaš novac, koliko uspijevate odvojiti za štednju, kao i kako to dugoročno utječe na strukturu vaše imovine i zaduženja.

Planer će vam slati različite vrste obavijesti, u prvo vrijeme putem same usluge, a kasnije putem e-maila i drugih kanala komunikacije.

Dodatno, možete odrediti svoje kratkoročne ili dugoročne ciljeve, pa putem izdvajanja u štednju pratiti njihovo ostvarenje. Također, možete postaviti limite na određene kategorije troškova te na taj način kontrolirati svoju potrošnju.

Koliko smo uspjeli vidjeti tijekom prezentacije, riječ je o vrlo zanimljivom i potencijalno korisnom servisu. Nastojat ćemo ga temeljito isprobati i vidjeti hoćemo li zadržati takav dojam.

'E-zabu, koja drži 40 posto hrvatskog tržišta u internet bankarstvu, danas koristi 435 tisuća građana. Vjerujem da će im Financijski planer biti dodatna podrška da lakše kontroliraju tijek svog novca, jednostavnije upravljaju svojim obavezama i stvore preduvjet za moguće ulaganje u budućnost', istaknula je članica uprave Zagrebačke banke Daniela Roguljić Novak, naglasivši kako je riječ o prvoj toliko opsežnoj usluzi u Hrvatskoj i na razini Grupe UniCredit.

Andreja Vidović, voditeljica Razvoja direktnih kanala u Zagrebačkoj banci, rekla je kako je usluga u prvih nekoliko dana već prikupila tisuću korisnika. Do kraja godine očekuje kako će ih biti 50 tisuća.

Koristite li usluge Zagrebačke banke, možete besplatno isprobati Financijski planer tijekom prva tri mjeseca. Nakon toga banka će vam početi naplaćivati pet kuna naknade mjesečno. Za vlasnike paketa Lepeza ostat će besplatna. Moguće ju je ugovoriti u poslovnicama Zabe i putem e-zabe.

Dražen Pehar, predsjednik uprave tvrtke Asseco SEE Hrvatska, najavio je kako će usluga vrlo brzo biti nadograđena novim funkcionalnostima, temeljem povratnih informacija klijenata. Za tri do četiri mjeseca bit će spremna i aplikacija za vlasnike pametnih telefona i tableta.

Servis namjeravaju nuditi i izvan granica Hrvatske, u sklopu Grupe UniCredit.