UBRZO STIŽE

HTC One u Hrvatskoj početkom travnja

01.03.2013 u 14:13

Bionic
Reading

Nova perjanica tajvanskog proizvođača dolazi kod sva tri domaća operatora istovremeno, a bit će dostupna i u slobodnoj prodaji. Donosi više zanimljivih noviteta

One ima jednodijelno aluminijsko kućište, za čiju proizvodnju u HTC-u tvrde kako im treba 150 minuta, u kojem krije stroj s tristotinjak ugrađenih inovacija, od kojih je stotinjak vezano uz novu kameru.

No idemo redom. Zaslon je dijagonale 4,7 inča (11,9 centimetara), puni HD s rezolucijom 468 ppi. Uređaj pogoni četverojezgreni Qualcommov procesor Snapdragon 600 na 1,7 GHz te Android 4.1.2., s mogućnošću nadogradnje na nove inačice u kombinaciji s HTC-ovim kućnim sučeljem Sense.

Sučelje donosi prve novitete koje vrijedi istaknuti. U HTC-u su, naime, osmislili novi početni zaslon, nazvan Blink Feed, koji nudi neprestan tijek vijesti, obavijesti s društvenih mreža, sistemskih informacija, odnosno svega što utrpate u postavke. Kako vas ne bi oderao po džepu velikim prometom, podešen je tako da povlači nove podatke i informacije svaka dva sata kad je na mobilnom internetu, odnosno svaki sat kada je na Wi-Fi-ju.

Naravno, moguće je po potrebi osvježiti ga kad god vam se svidi. Uz to, pohranjuje sadržaj koji ste preuzeli u punom obliku pa tako možete nastaviti čitati članke i kad niste na mreži (dok, recimo, letite). HTC će pružati i lokalni i globalni sadržaj iz više od 1.400 medijskih izvora s više 10.000 članaka medija kao što su AOL, ESPN, MTV, Vice Media, CoolHunting, Reuters i drugi.

Ima samo dva navigacijska dugmeta, što bi vas moglo zbuniti ako ste navikli na uređaje koji ih imaju više.

Od ostalih novosti vezanih uz Sense izdvajamo mod Zoe koji omogućuje snimanje serije fotografija i sam ih slaže u video u trajanju od 30 sekundi. Od tih se videosnimki mogu napraviti remiksovi ili im se mogu dodati drukčije podloge te ih se može jednostavno dijeliti na društvenim mrežama, elektroničkom poštom i drugim uslugama.

Što se kamere tiče, HTC je odustao od utrke u megapikselima, fokusirajući se više na leću f/2,0 i poboljšanje senzora s ultrapikselima (navodno skupljaju 300 posto više svjetla nego tradicionalni), kao i optičku stabilizaciju.

Novost je i to da se sa stražnje na prednju kameru i obrnuto možete prebaciti povlačenjem prsta po zaslonu. HTC UtraPixel donosi i druge opcije i efekte, poput unaprijeđenog panoramskog fotografiranja od 360 stupnjeva, vremenske sekvence i uklanjanja predmeta, što je zgodno ako vam se na fotki zatekne photobomber.

Zvučnici BoomSound su smješteni sprijeda i imaju namjensko pojačalo.

Dolazi s 32 i 64 GB GB ugrađene memorije (kod nas će biti dostupan samo slabiji model, nažalost) i dva gigabajta DDR RAM-a.

Među specifikacijama upada u oči manjak kartice mikroSD, no Marko Savković, HTC-ov direktor proizvoda za srednju i istočnu Europu, ističe kako je One dobro integriran s Dropboxom, Google Driveom, Sky Driveom i drugim sličnim servisima u oblaku pa manjak memorije ne bi trebao predstavljati problem. Živi bili pa vidjeli.

Uz standardne Bluetooth i Wi-Fi, podržava i NFC (što također postaje standardnim dijelom opreme pametnih telefona), kao i DLNA za bežični prijenos uživo na kompatibilni TV ili računalo. Što se mreže tiče, podrška se proteže sve do standarda LTE.

Koristi karticu mikroSIM. Baterija je kapaciteta 2300 mAh.

Novi HTC One u ožujku ide u prodaju diljem svijeta kod više od 185 mobilnih operatora i najvećih trgovaca na malo u više od 80 zemalja i regija. U Hrvatskoj ćete ga moći nabaviti početkom travnja, i to kod sva tri operatora. U isto vrijeme stiže i u druge zemlje u regiji.

Bit će dostupan u srebrnoj i crnoj boji. Koliko će One koštati u slobodnoj prodaji i kod operatora, još nije poznato. No, po slobodnoj procjeni, mogao bi biti u rangu sa Sonyjevom Xperiom Z, pa očekujte da bi se taj iznos mogao vrtjeti negdje oko šest tisuća kuna.

Pogledajte video:

Što očekivati od HTC-a One?