VODIČ ZA SPAVALICE

Lakše buđenje uz pomoć tehnologije

25.02.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Ustajanje iz kreveta mnogima je prava muka. Iskoristite svoje pametne telefone i tablete i pobrinite se da ubuduće ustajete sa smiješkom na licu. Ili barem na vrijeme

Rijetki su oni koji uživaju u ranojutarnjem dizanju i spremni su iskočiti iz kreveta i krenuti u nove radne pobjede u cik zore.

Većina ljudi voli pričekati da barem izađe sunce, a nekima je noć puno draže doba.

No budući da većina poslova zahtijeva ustajanje rano ujutro i odlazak na radno mjesto, ponekad je potrebno zatražiti pomoć.

Stare budilice i trikovi s dva ili tri alarma na mobilnom uređaju možda mogu pomoći nekome da ustane na vrijeme, ali mi smo skloniji potražiti pomoć među aplikacijama.

Alarm Clock Extreme

Alarm Clock Extreme aplikacija je za uređaje s Androidom koja je odličan izbor za sve koji imaju problema s buđenjem ujutro.

Osim što ima puno opcija alarma, poput odabira pjesama ili zvuka alarma, postupno pojačavanje alarma, programiranje alarma i slično, sprečava korisnika da nenamjerno isključi alarm.

Odgodu alarma moguće je podesiti na nekoliko načina, a nama se posebno svidjelo kada je aplikacija zatražila da riješimo matematički problem kako bismo ugasili alarm. Također, moguće je podesiti i maksimalan broj odgoda kako biste na vrijeme izišli iz kreveta.

Sleep as Android

Još jedna aplikacija koja bi vam mogla pomoći da se lakše budite ujutro je Sleep as Android

Osim što služi kao alarm, prikuplja podatke o načinu na koji spavate i njegovom trajanju i prikazuje te podatke u obliku grafa. Čak ima opciju i aktivacije glasom pa će snimiti sve što tijekom noći govorite u snu ili dokazati vašoj drugoj polovici da stvarno hrčete.

Možete odabrati želite li da vas iz sna nježno probudi pjev ptica ili zvuk mora ili vam je potrebna šok terapija u obliku zvuka ljetne oluje.

Također, ima i opciju uspavljivanja pa će vam tako pustiti zvuk potočića, ljetne kiše, kitova ili valova na morskoj obali.

Sunrise

Sunrise nije aplikacija, već servis koji objedinjuje vaš Facebook, Google Calendar i LinkedIn u bazu podataka te vam svakoga jutra šalje podsjetnik s obvezama i događajima vezanim za taj dan.

Čak navodi i ljude koji bi se trebali pojaviti na pojedinim događajima, a na kraju ističe i koji od kontakata taj dan slave rođendan.

I ono najbolje. E-mail će u vašem pretincu biti već u sedam ujutro tako da se možete pripremiti na vrijeme.

Sworkit

Ponekad je jedini način da se pojedinci razbude dobra jutarnja tjelovježba. No ako ste u krevetu ostali koju minutu dulje, nećete imati previše vremena za vježbanje.

Sworkit je aplikacija koja nudi cijeli niz različitih kombinacija vježbi koje mogu trajati od pet do 60 minuta. Ovisno o tome koliko imate vremena, odaberite vježbe i pokrenite metabolizam.

Možete odabrati na koji se dio tijela želite fokusirati, a aplikacija će vam animacijom pokazati kako pravilno izvesti vježbu. Jedina oprema koja vam prilikom vježbanja s Sworkitom treba je tijelo i mobilni uređaj.

TED Talks

Ako vam ujutro ne predstavlja problem razbuđivanje tijela, već razbuđivanje uma, odličan je izbor TED Talks

Web-stranica ima i svoju aplikaciju za Android, a posvećena je različitim temama, ako niste sigurni što želite gledati, u njihovu tražilicu upišite koliko imate vremena i odaberite temu. Stranica će sama za vas odabrati neko od predavanje koja bi vam se moglo svidjeti.

Teme se kreću od zabave, tehnologije i znanosti pa do svjetskih tema poput korupcije i edukacije djevojčica u Afganistanu.

Guide

Ako pak želite ujutro započeti informirani o najnovijim vijestima, Guide vam može pomoći u tome.

Instalirajte aplikaciju na svoj tablet ili pametni telefon, odaberite stranice s kojih želite čuti vijesti (možete odabrati i Twitter odnosno Facebook) i Guide će za vam pripremiti personalizirane vijesti.

Možete odabrati i vlastitog voditelja - robota, fiktivni lik, lik iz crtića, omiljenu životinju ili nekog poznatog glumca.

Nažalost, Guide najbolje funkcionira kada čita vijesti na engleskom jeziku (hrvatski mu je u potpunosti nepoznat).