TELEKOM ZDRAVLJE

Japanci se protiv zaraznih bolesti bore mobitelima

08.06.2009 u 07:34

Bionic
Reading

Za koji mjesec izuzetno opasna zaraza započet će svoj pohod u jednoj japanskoj osnovnoj školi. Prvih oboljelih bit će tek nekolicina, no zaraza će se ubrzo početi nezaustavljivo širiti

Ne poduzmu li se odgovarajuće mjere, opasan virus prijeći će na roditelje, koji će pak zaraziti kolege na poslu i pandemija je neizbježna.

Na svu sreću, sve ovo je scenarij koji će zajedničkim snagama režirati japanski zdravstveni radnici i japanski nacionalni telekom operater Softbank. Osnovna ideja projekta je zaraziti određeni broj japanskih osnovnoškolaca virtualnim virusom te pokušati spriječiti širenje zaraze tehnologijom ugrađenom u mobilne uređaje.

U projekt će biti uključeno oko 1.000 osnovnoškolaca kojima će biti isporučeni mobiteli opremljeni GPS-om, a sve kako bi se njihova lokacija i kretanje bilježili svake minute te pohranjivali u pripadajući kontrolni centar. Dobivenim podacima stručnjaci će moći predvidjeti moguće putove širenja zaraze.

Jednako tako, znanstvenici će preko mobitela obitelji i prijatelje 'zaraženih' studenata izvještavati o potencijalnoj opasnosti, a sve kako bi se spriječila dodatna širenja zaraze.

Ovaj eksperiment trebao bi biti proveden u Japanu već ove jeseni.