ZAŠTITITE PRIVATNOST

Kako se sakriti od Facebookova Graph Searcha?

24.01.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Graph Search iskorištava sve podatke koje je o korisnicima Facebook prikupljao godinama. Ako već niste dosad, sad je pravo vrijeme da malo pritegnete postavke privatnosti na svom profilu

Korisnici Facebooka mogu odahnuti. Mark Zuckerberg i njegova ekipa nisu predstavili nikakve drastične promjene u najvećoj društvenoj mreži.

No to ne znači da se ipak ne biste trebali zabrinuti za svoje profile.

Facebook je odlučio pokušati na još jedan način iskoristiti (a vjerojatno i unovčiti) ogromnu bazu podataka koju svakodnevno nadopunjuje njegovih milijardu korisnika.

Graph Search je zamišljen kao alat za lakše pretraživanje najpopularnije društvene mreže svijeta. Tako ćete, primjerice, moći lakše pronaći fotografije koje su vaši prijatelji napravili u Vodicama ili tko je bio na Zrću 2011.

Pitanje privatnosti podataka

Zvuči praktično i korisno, što će vjerojatno i biti. No, s druge strane, Graph Search koristit će sve, ama baš sve podatke koje ste u nekom trenutku objavili na Facebooku.

Od vaših interesa, preko stranica koje ste 'lajkali', statusa veze, promjena u karijeri do aktivnosti koje su o vama objavljivale druge aplikacije. I to od trenutka kada ste se prijavili na Facebook.

Stoga ne bi bilo loše pozabaviti se informacijama koje su Facebooku dostupne o vama. Evo što CNET predlaže za zaštitu privatnosti (a što je puno korisnije od izjava koje mnogi lijepe po statusima):

1) Pročešljajte 'Activity Log'

Facebook za to ima koristan alat, do kojeg ćete doći kliknete li na dugme ispod velike fotografije u zaglavlju svog profila. Omogućava filtriranje aktivnosti i sadržaja po nizu kriterija i po kategorijama. Naročito je koristan kad treba odrediti tko sve može vidjeti vaše fotografije.

Uklonite sadržaj koji ne želite da se povezuje s vama (poput različitih stranica s vicevima, aplikacija za izračunavanje datuma vjenčanja ili grupe čiji ste član jer vas je netko od prijatelja uključio).

2) Ograničite podatke koje aplikacije dijele o vašim aktivnostima

Nije riječ samo o  igricama, nego i o glazbi koju slušate ili člancima koje čitate na internetu. To možete učiniti pomoću opcije 'Privacy Shortcuts', do koje ćete doći kliknete li na ikonicu uz 'Home', u gornjem desnom kutu vaše Facebookove stranice.

Odaberite opciju 'See More Setting', pa 'Apps'. Tu možete odabrati koje će aktivnosti vezane uz aplikaciju vidjeti svi, a koje samo vi.

3) Pročistite stranice koje ste lajkali

Ako želite da vas netko može pronaći po tome što ste lajkali stranicu o ronjenju, nema problema. No, ako ste lajkali nešto s čime ne želite biti povezani, bolje je to regulirati na vrijeme.

Da biste to učinili, pronađite modul s lajkovima na timelineu (naći ćete ga s desne strane). Kliknite na 'Edit' i moći ćete odrediti što, tko i kako može vidjeti. Želite li se posve sakriti, za sve aktivirajte opciju 'Only Me'.

4) Osvježite podatke o sebi

Sasvim je moguće da ste se zadnji put bavili podacima o sebi u trenutku kad ste otvarali profil na Facebooku. Sad je vrijeme da i to malo pretresete.

Pristup uređivanju je pod poveznicom 'About' u zaglavlju vašeg timelinea. Kao i u prethodnim slučajevima, svaku kategoriju možete uređivati, tako što ćete ju ispisati, nadopuniti ili obrisati, kao i odrediti što je za javnost, a što samo za vaše oči.

5) Budite oprezni

Čak i uz maksimalno oštre postavke privatnosti, Facebook je prilično javno mjesto. Budite oprezni s podacima koje navodite u svom profilu o sebi. Nikad ne znate tko vas tako može pronaći - od bivših partnerica i partnera do bivših poslodavaca s kojima se i dalje sudite.

I na kraju, i dalje vrijedi dobro staro pravilo zaštite privatnosti na internetu: nemojte objavljivati ono što ne biste željeli objaviti cijelom svijetu.

Evo i malog video podsjetnika što je i kako radi Graph Search:

Facebook predstavio novi sustav pretrage