G940

Prvi Logitechov flight simulator s force feedbackom

02.06.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Logitech je danas predstavio sustav Logitech Flight G940, najnoviji dodatak iz nagrađene serije G računalne periferije za igranje, a ujedno i prvom Logitechovom simulatoru Flight s force feedbackom. Cjelokupni dizajn i kontrole sustava Flight G940 inspirirane su vojnim te komercijalnim zrakoplovima i helikopterima

Virtualna stvarnost koju pruža Logitechov sustav Flight G940 omogućena je uz pomoć joysticka s force feedbackom, dvostrukog regulatora (throttle) i pedala. S preko 250 integriranih i programiranih opcija predstavljenih u dizajnu tzv. HOTAS-a (Hands On Throttle-and-Stick) u mogućnosti je pristupiti najkritičnijim točkama sustava zrakoplova bez odvajanja ruku s komandi.

Cijeli sustav vrlo se lako sastavlja. Potrebno je spojiti regulatore i pedale žicom na upravljačku ručicu odnosno joystick te priključiti USB konektor na računalo. Komponente su napravljene tako da ih je moguće postaviti na ravnu površinu čime se postiže jednostavnije upravljanje. Flight G940 kompatibilan je s većinom PC flight simulatora uključujući Microsoft Flight Simulator X, IL-2 Sturmovik:1946 i Lock On: Modern Air Combat X-Plane 9.

Joystick s tehnologijom force feedback omogućuje sigurnu kontrolu nad zrakoplovom u trenucima uzrokovanih naglim pokretima, turbulencijom ili akceleracijom. Za razliku od vibracijskog feedbacka ili bučne tehnologije, force feedback je tehnologija nevjerojatne preciznosti i osjetilnosti kojom se postiže prava simulacija borbe u igri.

S dva postavljena metalna obarača, šest programskih tipki, mini drške, kretnje u osam različitih smjerova te tri analogno opremljena kontrolora, joystick je dizajniran za doživljaj potpune kontrole nad zrakoplovom. Da biste se osjećali udobno tijekom duga leta, joystick ima glatku dodirnu površinu, široku bazu i prostor za odmaranje dlanova te je lagano je pomaknut prema naprijed.

Pedale s četverostrukim mehanizmom inspirirane su današnjim jet fightersima, a napravljene su bez dodatnih okvira čime se lakše kontroliraju pokreti stopala i stvara osjećaj kontrole, poglavito u trenucima kada se izvode obrambene akcije, ubrzano slijetanje ili pilotiranje helikopterom. Prilagodljivi gumb na pedali omogućuje izmjenu otpora za vrijeme letenja.

Logitechov sustav Flight G940 bit će dostupan u Europi u rujnu po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 2.249 kune.