LAŽNA ADRESA

Pazite na lažne mailove iz Porezne uprave

04.01.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Država muku muči s elektroničkim krivotvoriteljima. Nakon što je netko slao lažnu e-poštu s adrese MUP-a, i Porezna uprava našla se suočena sa sličnim problemom

Naime, na siteu Porezne uprave osvanulo je upozorenje kako su pojedini građani primili poruke e-pošte s adrese ePorezna@porezna-uprava.hr.

Riječ je o krivotvorenoj adresi e-pošte, pa iz Porezne savjetuju da takvu zaprimljenu poruku odmah uklonite sa svog računala, bez otvaranja sadržaja.

To vam i mi preporučujemo, a to je i inače mudro napraviti kad dobijete mail koji niste očekivali i čijeg pošiljatelja ne poznajete.

Istarska je policija prije mjesec i nešto upozorila na pojavu računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a. Radilo se o takozvanom GVU trojancu, virusu koji hakerima omogućava preuzimanje kontrole nad vašim računalom.

Porečka policija je zaprimila prijavu 48-godišnjeg građanina koji je na osobno računalo primio obavijest MUP-a o blokadi računala s upozorenjem da uplati iznos od 500 kuna novčane kazne, nakon čega bi mu MUP uklonio blokadu. Muškarac nije izvršio uplatu, već je, posumnjavši u virus, događaj prijavio policiji.