INSTAGRAM U AKCIJI

Prodat ćemo vaše fotke i ništa nam ne možete

18.12.2012 u 09:21

Bionic
Reading

Instagram je navukao bijes korisnika kada je objavio nova pravila za korištenje u kojima najavljuje da će prodavati korisničke fotografije bez njihova dopuštenja i novčane naknade

Milijuni korisnika Instagrama ostali su šokirani kada je tvrtka objavila kako ima pravo prodati fotografije svojih korisnika. Bez da ih o tome obavijesti ili im plati.

Nova politika intelektualnog vlasništva koja na snagu stupa 16. siječnja 2013. doslovce pretvara privatne fotografije korisnika u komercijalnu bazu fotografija koju Instagram može iskorištavati za vlastitu dobit.

Ako korisnici do tog roka ne uklone svoj korisnički račun i fotografije, više neće imati pravo glasa na to kome se fotografije prodaju.

Čak i ako uklone račun nakon 16. siječnja, fotografije će ostati u Facebookovoj, odnosno Instagramovoj bazi i bit će slobodne za prodaju.

Instagram tako može privatne fotografije prodati nekoj marketinškoj agenciji.

Fotografije s privatne zabave tako mogu osvanuti na velikom oglasnom panou, a da vlasnik fotografije za to ne dobije ni kune.

No ono što je najviše zabrinulo korisnike je činjenica da Instagram neće filtrirati fotografije.

U prodaju bi mogle ići i fotografije male djece, što bi pak moglo rezultirati i pravnim sankcijama prema Instagramu.

Korisnici negoduju nazivajući ovaj potez 'Instagramovim samoubojstvom' i najavljuju masovno gašenje svojih profila.

'Obrisat ću svoj račun. Nova pravila i uvjeti su ništa drugo nego pravo na nezakonitu krađu fotografija. Sramite se', zapisao je jedan od korisnika.