TESTIRALI SMO

Nokia Lumia 900 - elegancija za velike ruke

01.12.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Nokia Lumia 900 jest uređaj kojim ćete plijeniti pažnju u gradu, ali i u sobi za sastanke. Zbog svoje veličine možda je malo nespretna za korištenje osobama s manjim rukama, ali je plus tijekom surfanja internetom

Nokia Lumia 900, koju smo zahvaljujući Nokiji Adriatic imali priliku testirati, od prvog je trenutka plijenila pažnju svojom elegancijom i minimalističkim dizajnom.

Već nakon vađenja iz kutije crno-bijela kombinacija testnog primjerka djelovala je čvrsto, kompaktno, a nekoliko kolega u blizini s čežnjom je uzdahnulo. Zaista, ovaj mobilni uređaj veoma je privlačan ne samo ljubiteljima tehnologije, već i estetama.

Uređaj koji je svojim dimenzijama (12,7x6,8 centimetara) nešto veći od ranije verzije 800, na prvi pogled djeluje profesionalno i skupo. S vanjske strane ima svega četiri tipke (za pojačavanje/stišavanje zvuka, paljenje/gašenje i kameru) te samo dva utora (za punjenje/data kabel i za slušalice). Sve ostalo zatvoreno je u kućištu.

Osim uređaja u paketu je i punjač koji nas je na prvi pogled podsjetio na osamdesete godine i stare telefonske aparate. No tu svaka sličnost prestaje. Punjač je ujedno i data kabel koji je opremljen micro USB priključkom, tako da ga je moguće puniti i putem osobnog računala. Uz punjač, u paketu dolaze i slušalice pristojne kvalitete koje je moguće koristiti kao hands-free.

Ono što nas je još dočekalo u kutiji zasigurno nismo očekivali, a radi se o malom metalnom 'ključiću' koji se koristi za ubacivanje SIM kartice u uređaj. 'Ključić' koji na prvi pogled podsjeća na dio kemijske olovke, zapravo se gurne u sitnu rupicu na vrhu uređaja kako bi 'ladica' za SIM iskočila iz uređaja. I to je to što se na uređaju može rastaviti.

Dakle, nema zamjene baterije ili ubacivanja memorijske kartice, postojećih 16GB trebalo bi biti dovoljno. Uređaj koristite tako kako ste ga dobili.

Boje koje iskaču s ekrana

Tipke za navigaciju zapravo su donji dio AMOLED ekrana osjetljivog na veličine 4,3 inča. Sam ekran izuzetno je dobre vidljivosti i na jakom svjetlu, a zahvaljujući opciji automatskog osvjetljenja, uređaj sam prilagođava njegovu jačinu.

Prilikom korištenja Lumie 900 povremeno nas je intezitet boja iznenadio, poglavito kod korištenja u mračnijim prostorijama. Dijelom je za to zaslužan i sustav ikona na početnom ekranu, čije su ponuđene boje izuzetno žarke.

Čistoća prikaza na ekranu najbolje se vidi prilikom surfanja internetom i pisanja poruka, kada su slova izuzetno oštra i lako čitljiva. Jedini bi problem mogli biti otisci prstiju na ekranu koji jednostavno 'vrište' kada ekranom prevladava tamnija boja. No to je cijena koju svi ekrani osjetljivi na dodir plaćaju.

Jednostavna za korištenje

Nokila Lumia 900 koristi Windows Phone 7 (s mogućnošću nadogradnje do 7.8), ali nije predviđena nadogradnja na Windows Phone 8, što bi neke moglo odvratiti od kupovine ovog uređaja. Nama je verzija 7.5 radila besprijekorno.

Podešavanje uređaja i prilagođavanje korisniku izvodi se veoma jednostavno, intuitivnim sučeljem. Nas je posebno oduševilo sinhroniziranje maila i kalendara, kada su Windowsi Phone sami ubacili dogovoreni sastanak iz e-maila u kalendar na Lumiji i o predstojećem sastanku obavijestili na zaključanom ekranu uređaja.

Windows Phone 7.5 omogućuje i multitasking jednostavnim pritiskom i držanjem tipke 'back', nakon čega se pojavljuju prozori s posljednjim upotrebljenim aplikacijama. U porukama je moguće obuhvatiti i SMS, Windows Live Messenger i Facebook chat u istom prozoru zahvaljujući opciji People koja sinhronizira sve podatke o kontaktima s korisničkog računa na Facebooku, Outlooku, Twitteru, Gmailu, LinkedInu i Windows Live Messengeru.

Tražilica Bing dobila je dodatnu opciju nazvanu Local Scout koja koristi GPS kako bi odredila točnu lokaciju korisnika uređaja i potom ponudila rezultate upita ovisno o položaju.

Testna Nokia nije došla s mnogo predinstaliranih programa. Tek nekoliko Nokojinih programa poput Drive (navigacijskih uputa za vožnju), Maps (karte), Office i Tango (za video pozive).

A gdje su igre?

Aplikacije koje su instalirane na uređaj jednostavno je ukloniti. Dovoljno je tek zadržati prst malo dulje na ikoni aplikacije i uređaj će sam pitati želite li deinstalirati aplikaciju. Nema nepotrebnih ulazaka u menije.

Za sve ostale aplikacije potrebno je otići na Marketplace, izraditi svoj Windows Live račun i potom odabrati aplikaciju. Za razliku od GooglePlaya gdje je moguće naći velik broj besplatnih aplikacija, na Marketplaceu je takvih relativno malo.

Iznenadilo nas je što Lumia nema predinstaliranu ni jednu igricu. Za bilo kakvo igranje potrebno je napraviti i aktivirati račun na Xbox Liveu ili skinuti igricu s Marketplacea. U trenutcima dokolice i čekanja sa sjetom smo se prisjetili legendarne 'zmije' koja je obilježila Nokijine mobitele u prošlosti.

Surfanje Internet Explorerom je gotovo besprijekorno. Tek jedna zamjerka. Na pojedinim stranicama IE automatski poveća sliku van gabarita samog ekrana, a nije je moguće smanjiti, tako da ona postaje negledljiva. Sve ostalo, poput brzine učitavanja čak i slikama i animacijama opterećenih stranica, išlo je bez problema. I nakon gašenja uređaja, IE je zapamtio koje su stranice bile upaljene i bez problema ih osvježio.

Manje zamjerke pronašli smo prilikom testiranja tipkovnice koja nije opremljena hrvatskim dijakritičkim znakovima. Također, tijekom tipkanja nam se znalo dogoditi da smo nehotice dotaknuli doljnji dio ekrana u kojem su smještene 'tipke' za povratak na početni ekran, što nas je znalo izbaciti iz programa za pisanje. Srećom, ono što smo dotad napisali ostalo je sačuvano.

Lumia 900 opremljena je dvijema kamerama. Glavna, smještena na stražnjem dijelu uređaja, rezolucije je osam megapiksela, dok je prednja, namijenjena prije svega videopozivima, tek jedan megapiksel. Iako je opremljena bljeskalicom, Lumia radi najbolje fotografije kada je veoma dobro osvjetljenje. Pri slabijem osvjetljenju fotografije su nešto lošije, a u različitim postavkama dobivaju i 'čudne' umjetne boje. Neke greške prilikom fotografiranja moguće je ispraviti 'auto-fix' opcijom, međutim, ako je fotografija pretamna, ništa joj neće pomoći.

Bez obzira na to koliko fotografija snimali ili razgovora obavili, Nokia će bez punjenja izdržati gotovo cijeli dan. Baterija je kapitulirala nešto ranije, tek kada smo tijekom cijelog dana koristili WiFi, snimali video, puštali glazbu te obavili nekoliko dugotrajnih telefonskih razgovora. I nakon takvog mučenja, zahvaljujući opciji štednje baterije, Lumia je izdržala gotovo 24 sata bez punjenja.

Kod normalnog korištenja bez problema je izdržala i dva dana, dok je na čekanju izdržala i koji dan dulje. U Nokiji tvrde da bi baterija trebala izdržati do 300 sati na čekanju (nešto više od 12 dana), međutim, to je moguće postići jedino uz ugašenu mrežu, razmjenu podataka i ako na uređaj zaboravite pod hrpom papira.

Konačni sud

Nokia Lumia 900 definitivno je uređaj kojim ćete plijeniti pažnju u gradu, ali i u sobi za sastanke. Zbog svoje veličine možda je malo nespretan za korištenje osobama s manjim rukama. Također, dok se ne priviknete na njega može biti nezgrapan prilikom razgovora. Međutim, veličina mu je plus kod surfanja internetom te primanja i slanja e-mailova.

Ako koristite mnogo Googleovih proizvoda, poput Docs ili Maps, nećete biti sretni što vas Lumia 'prisiljava' da koristite Office i Nokia Maps. No ako više koristite Microsoftove programe, navikavanje na Lumiu neće dugo trajati.

Iskusni korisnici pametnih telefona koji su do sada koristili Androide ili iPhone, zamjerku bi mogli naći u broju aplikacija na Marketu, kao i činjenici da neke aplikacije još nisu prilagođene Windows Phoneu. Primjerice, YouTube aplikacija zapravo samo preusmjerava na web stranicu YouTubea koja je optimizirana za Windows Phone.

Ipak, Nokia Lumia 900 izvrstan je uređaj za poslovne korisnike kojima će on biti glavno sredstvo za rad i svojevrstan mobilni ured.