SCENARIJ IZ 'TERMINATORA'

Mogu li uređaji pokoriti čovječanstvo?

27.11.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Istraživači iz Cambridgea pokušat će provjeriti kolika je vjerojatnost da se scenarij iz filmova o Terminatoru zaista i ostvari

Centar za studije egzistencijalnog rizika iz Cambridgea, koji bi s radom službeno trebao početi sljedeće godine, odlučio je provesti studiju o potencijalnim opasnostima koje čovječanstvu predstavlja napredna tehnologija poput umjetne inteligencije, biotehnologije i nanotehnologije, ali i klimatske promjene.

Stručnjaci ističu kako scenarij iz poznatog filma 'Terminator', o robotima koji preuzimaju vlast nad svijetom, nije za odbaciti.

'Ozbiljnost takvog rizika teško je procijeniti, ali i to je samo po sebi razlog za zabrinutost, pogotovo zbog svega što je na kocki', zapisali su na svojoj web stranici istraživači.

Jedan od osnivača Centra je profesor filozofije Huw Price koji je već ranije izjavio kako nije nerazumno očekivati da inteligencija izađe iz okvira biologije u sljedećih nekoliko stoljeća.

'Kako roboti i računala postaju pametniji od ljudi, mogli bismo se naći na milosti uređaja koji sami po sebi nisu zli, već im se ne uklapamo u interese', istaknuo je Price.

Koliko su se u Centru ozbiljno prihvatili ovog problema, govori i činjenica da su osnivači, uz Pricea, Martin Rees, profesor kozmologije i astrofizike, te suosnivač Skypea Jaan Tallinn

Uz njih savjetodavnu ulogu imati će cijeli niz filozofa, znanstvenika i računalnih poduzetnika, a sve s ciljem da čovječanstvu osiguraju dugu budućnost.