NOVI PODATKOVNI CENTAR

HT i Končar dogovorili posao vrijedan 60 milijuna kuna

21.11.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Potpisan je ugovor o rekonstrukciji postojeće telefonske centrale i opremanju podatkovnog centra, a omogućit će instaliranje platformi za pružanje novih usluga

Ugovor vrijedan više od 60 milijuna kuna potpisali su predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić te predsjednik Uprave Končara Darinko Bago.

Rekonstrukcija će trajati ukupno 16 mjeseci, a prva faza trebala bi biti gotova za 11 mjeseci.

Njome će biti omogućeno proširenje infrastrukture HT-a i instaliranje platformi za pružanje novih usluga krajnjim korisnicima, čime će stara telefonska centrala postati novi podatkovni centar.

'Naša je misija osigurati suvremene tehnologije i usluge korisnicima u Hrvatskoj. Kako bismo to mogli osigurati, biramo najbolje i ne kaskamo ni u čemu što radimo. Naša mobilna mreža treće generacije pokriva gotovo 60 posto populacije. Četvrtu generaciju već više od pola godine imamo u komercijalnoj funkciji, a nedavno smo kupili dodatni spektar od Vlade. Sve što radimo, radimo na razini koja ne zaostaje za razvijenim dijelovima svijeta', rekao je nakon potpisivanja Mudrinić.

Istaknuo je da Končar i tvrtke u njegovom vlasništvu te njegovi kooperanti ne zaostaju ni za kojim ponuđačem na globalnoj razini.

'Ovo je značajan posao i za Končar, koji preko 50 posto svega onog što proizvede izvozi po cijelom svijetu. Ono što je manje poznato je to da u svojim proizvodima imamo uređaja ICT tehnologije. Rješenje koje smo napravili prije 27 godina, nacionalni dispečerski centar, bilo je u funkciji prije 25 godina. I nakon toga smo ponovno dobili posao revitalizirati, odnosno napraviti potpuno novi centar, što je rijetkost u svijetu', istaknuo je Bago.

HT ima već dva takva podatkovna centra u funkciji, od kojih je jedan smješten u Zagrebu, a drugi u Varaždinu, kako bi se osigurala dodatna sigurnost podataka. Centar u staroj centrali na Selskoj cesti u Zagrebu bit će treći centar koji će u potpunosti zadovoljavati kategoriju Tier 3.

Mudrinić je istaknuo da HT planira i dalje graditi podatkovne centre u Hrvatskoj, ovisno o tehnologiji i daljnjim uslugama koje će imati u ponudi.

Bago je pojasnio da će Končar prije svega odraditi dio posla vezan za energetiku, kako bi se u potpunosti osiguralo funkcioniranje podatkovnog centra.

'Kako se radi o rekonstrukciji, to će biti nešto kompliciranije nego da se radi o novogradnji', istaknuo je na kraju te napomenuo kako se nada da će ova suradnja omogućiti njeno daljnje proširenje u razvoju i kreiranju zajedničkih ICT proizvoda koji imaju potencijal na hrvatskom tržištu.