HOSPITAL DAYS 2012

HT i IN2 najavili softver za bolnice u oblaku

16.11.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Konkretno, dvije tvrtke zajednički pripremaju uslugu integriranog informacijskog sustava za zdravstvene ustanove u računalnom oblaku

Riječ je o cloud inačici IN2-ovog Integriranog bolničkog informacijskog sustava (IBIS), namijenjenom podršci medicinskom, ekonomskom i poslovnom upravljanju bolnicama i drugih zdravstvenih ustanova.

Mogućnosti korištenja sustava u računalnom oblaku, prezentirala je Višnja Lovrek, voditeljica projekta eZdravlje u Hrvatskom telekomu.

Kao glavne prednosti ove inačice rješenja IBIS istaknula je mogućnost fokusiranja korisnika isključivo na primarnu djelatnost, veliku sigurnost i dostupnost podataka i aplikacija, skalabilnost i fleksibilnost te distribuciju inicijalnih troškova za IT opremu kroz dulje vremensko razdoblje.

'U uvjetima teške financijske situacije u zdravstvu, ova usluga mogla bi institucijama olakšati uvođenje informacijskog sustava i pripadne infrastrukture budući da nema početnih ulaganja, nego se kompletna usluga plaća na mjesečnoj bazi', rekla je Lovrek.

Zanimljivu raspravu pokrenulo je pitanje jednog sudionika konferencije Hospital days 2012, kojeg je zanimalo hoće li usluga biti isključena u slučaju velikog kašnjenja u plaćanju.

Reagirao je suradnik Udruge poslodavaca u zdravstvu Ivan Lukovnjak koji je rekao kako bolnice brzinu i prioritet plaćanja često definiraju sukladno ponašanju dobavljača, pa se tako računi za struju plaćaju u roku 15 dana kako ona ne bi bila isključena, a lijekovi se veledrogerijama plaćaju i preko 300 dana nakon isporuke robe.