IDC CLOUD COMPUTING ROADSHOW 2012

Računalstvo u oblaku raste i rast će

25.10.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Šire prihvaćanje cloud computinga pitanje je vremena, uvjereni su u IDC-u. Kod nas zasad u tome prednjači javni sektor

Više nije pitanje hoće li računalstvo u oblaku biti prihvaćeno, već kad će se to dogoditi, rekao je Boris Žitnik, direktor tvrtke IDC Adriatics, otvarajući konferenciju IDC Cloud Computing Roadshow 2012, koja je okupila oko 150 predstavnika krajnjih korisnika ICT-a.

U tome će prednjačiti tvrtke i financijske institucije, ponajviše zbog smanjivanja ukupnog troška vlasništva, kao i ulaganja u hardver i softver. Kad ih se skupi kritična masa, doći će do eksplozije aplikacija koje integriraju postojeće aplikacije.

Model PaaS (Platform as a Service, platforma kao usluga) omogućit će stvaranje novog seta aplikacija, koji će izazvati tradicionalne modele razvoja, a što bi moglo dovesti do rata trgovina aplikacijama.

Prihodi vezani uz cloud model isporuke IT usluga predstavljaju najbrže rastući segment domaćeg IT tržišta u 2011. godini. Evolucija i razvoj isporuke IT usluga iz oblaka odnosno javnih i privatnih i hibridnih cloud modela obilježit će IT scenu na duže razdoblje.

Globalna potrošnja na računalstvo u oblaku, prema procjenama IDC-a, iznosi 30,44 milijarde dolara (oko 179,5 milijardi kuna). Prednjače SAD i zapadna Europa te azijsko-pacifička regija.

U Hrvatskoj taj segment je porastao 40,7 posto u odnosu na prethodnu godinu i vrijedi 17,46 milijuna dolara (oko 103 milijuna kuna). Riječ je uglavnom o modelu SaaS (Softver as a Service, softver kao usluga), a mahom se koristi u javnom sektoru.

IDC predviđa kako će do 2014. godine računalstvo u oblaku nastaviti rasti višestruko brže od ostatka tržišta IT uslugama. Ipak, povjerenje i pitanja sigurnosti ostaju velike prepreke.

Partneri konferencije - pružatelji cloud usluga i rješenja HP, T-HT, Megatrend poslovna rješenja, APC, Microsoft i SAP - iznijeli su svoja promišljanja uloge i značaja cloud usluga globalno i u zemlji i predstavili svoj portfelj cloud produkata.

HP-ov predavač Tomislav Lukačević predstavio je prednosti HP-ovog cloud sustava, dok se Tomislav Kosanović, direktor Odjela za razvoj ICT proizvoda u Hrvatskom Telekomu, osvrnuo na hibridni cloud model. Kosanović je predstavio novu tehnologiju, nazvanu Automatic Hybrid Cloud, kao i niz već postojećih (Cloud Računalo, Cloud Server, Cloud Financije i računovodstvo). Hrvatski Telekom je jedan od prvih operatera koji je u mogućnosti pružiti uslugu kao što je Automatic Hybrid Cloud krajnjim korisnicima.

Megatrend poslovna rješenja i Igor Batinić fokusirali su se na vlastito VDC rješenje, a Microsoftov izlagač Draško Ivanišević na model SaaS. U ime APC-a govorio je Nino Kovačić na temu napajanja i hlađenja računalnog oblaka.

Konferencija je završila izlaganjem Maje Štritof koja je prikazala uspješnu implementaciju SAP-ovog cloud rješenja.