Tehnologija MEGAKAPACITET

Dolazi nam DVD kapaciteta 12 terabajta

  • Autor: B. R.
  • 21.5.2009 15:05:16
  • 21.5.2009 13:50:29

Standardni DVD medij sposoban je primiti 51MB po kvadratnom centimetru u svakom od svojih slojeva, no ono što je pošlo za rukom australskim znanstvenicima doista je nevjerojatno – oni su stvorili tehnologiju i optički medij sposoban za primanje čak 1.1Tb/cm3

Pohranjivanje velike količine podataka na optičke medije problem je s kojim se znanstvenici već godinama hvataju u koštac. Holografska pohrana podataka definitivno ima svoju budućnost, no takvi mediji te uređaji koji su ih sposobni čitati još uvijek su komercijalno neisplativi. Ekipa Centra za mikro-fotoniku australskog Sveučilišta strojarstva i industrijskih znanosti uspješno je ugurala 1.1Tb/cm3.

Pojednostavljeno, za razliku od postojeće tehnologije koja se koristi na DVD medijima, ključ ovog dostignuća leži u tome što su spomenuti znanstvenici u stanju na istovjetnu lokaciju na mediju pohraniti više različitih podataka, i to u čak do deset slojeva.

Svaki od slojeva ispunjen je nanočesticama zlata postavljenim na poseban način, kako bi svaki od slojeva reagirao na različitu polarizaciju i boju lasera koji takve podatke čita. Jednako tako, znanstvenici tvrde da će optički mediji na kojima će se podaci pohranjivati ovim načinom biti vječni, odnosno da neće propadati kao postojeći DVD ili CD mediji.

Više o ovoj kompliciranoj tehnologiji pročitajte na ovoj adresi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još