DIGITALNO PLAĆANJE

Kreće Isis, novi e-novčanik

19.10.2012 u 09:12

Bionic
Reading

Google Wallet će u ponedjeljak dobiti konkurenciju. Uz gotovo dva mjeseca zakašnjenja, kreće projekt iza kojeg stoje tri diva na američkom tržištu telekomunikacija

Do kraja godine na tržištu bi se trebalo pojaviti 20 mobitela prilagođenih korištenju mreže digitalnog plaćanja iza koje stoje Verizon, AT&T i T-Mobile.

Svi će koristiti tehnologiju NFC, odnosno biti opremljeni čipovima koji mogu komunicirati s uređajima povezanima s blagajnama u dućanima. Da bi pametne telefone pretvorili u digitalne novčanike, korisnici će morati instalirati i posebnu Isisovu aplikaciju.

U početku će Isis biti dostupan u trgovinama, na benzinskim postajama i u javnom prijevozu u Sjedinjenim Državama, što je širi spektar usluga koje je moguće platiti mobitelom nego što je bio slučaj s Googleom tijekom pokretanja Walleta.

Projekt je prvotno trebao krenuti krajem ljeta. Ne zna se još koji će sve mobiteli moći koristiti usluge Isisa, no čini se izvjesnim da iPhone 5 neće biti među njima.

Apple ne samo da nije ugradio čip za NFC u njega (što bi se dalo riješiti dodavanjem naljepnice s čipom na sam uređaj), već radi na razvoju vlastitog sustava za e-plaćanje te vrste, nazvanog Passbook.

Procjenjuje se, piše Computerworld, kako bi moglo proći i do osam godina prije no što digitalne novčanike prihvati tek četvrtina vlasnika pametnih telefona u SAD-u.