Tehnologija TEŽAK KVARTAL

Nokia u gubitku, prihodi iznenadili

Donedavno najveći proizvođač mobilnih telefona u svijetu zabilježio je neto gubitak u trećem tromjesečju od 969 milijuna eura (oko 7,2 milijarde kuna)

Prihodi su se smanjili 19 posto, na 7,2 milijardi eura (oko 54 milijarde kuna), ali su analitičari koje je anketirao Dow Jones Newswires u projektu očekivali 6,9 milijardi eura (oko 51,7 milijardi eura), pa je dionica finske kompanije poskočila na burzi u Helsinkiju više od devet posto.

Izvršni direktor finske kompanije Stephen Elop opisao je treće tromjesečje kao 'teško'. Stao je na čelo posustale Nokije 2010. i izbacio iz upotrebe operativni sustav za pametne telefone Symbian, sklopivši partnerstvo s Microsoftom.

Rezultat su bili Lumia telefoni, koje se kritiziralo da nisu cjenovno konkurentni. Cijena najskupljeg modela Lumia 900 jako je snižena na američkom tržištu nakon razočaravajuće prodaje.

Nokia je dominirala međunarodnim tržištem mobilnih telefona više od jednog desetljeća, a počela je zaostajati nakon pojave pametnih telefona. U tom se segmentu za vodeću poziciju natječu Apple i Samsung.

Proteklih je mjeseci nekoliko agencija snizilo kreditni rejting finske kompanije zbog zabrinutosti za njezinu profitabilnost.

220754,219103,218288,215938
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još