OVISNI O PC-U

Prihod Intela nastavlja stagnirati

17.10.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Ipak, šef najvećeg svjetskog proizvođača čipova smatra kako su poslovni rezultati ostvareni tijekom trećeg kvartala zadovoljavajući. Puno očekuje od ultrabookova i pametnih telefona

Intel je tijekom trećeg tromjesečja ostvario 13,5 milijardi dolara (gotovo 77 milijardi kuna) prihoda. Dobit prije oporezivanja iznosila je 3,8 milijardi dolara (oko 21,6 milijardi kuna), a neto dobit tri milijarde kuna (oko 17,1 milijardu kuna).

Tvrtka je generirala otprilike 5,1 milijardu dolara (oko 29 milijardi kuna) u gotovini od operacija, isplatila 1,1 milijardu dolara (oko 6,2 milijarde kuna) dividendi te upotrijebila 1,2 milijarde dolara (oko 6,8 milijardi kuna) za otkup dionica.

Intelov predsjednik i generalni direktor Paul Otellini za te je poslovne rezultate rekao kako su odraz teškog gospodarskog okruženja, dodavši kako je zadovoljan nastavkom napretka u sektoru ultrabookova i telefona te uzbuđen zbog brojnih tablet-računala s Intelovim procesorima koja će uskoro izaći na tržište.

Odjel koji se bavi osobnim računalima ostvario je 8,6 milijardi dolara (oko 49 milijardi kuna) prihoda, osam posto manje nego lani.

Procesori za podatkovne centre i poslužitelje zabilježili su porast za šest posto u odnosu na 2011. (ali i pad u odnosu na prethodni kvartal), na 2,7 milijardi dolara (oko 15,3 milijarde kuna). Odjel koji se bavi netbookovima, tabletima i mobilnim komunikacijama zabilježio je najveći pad u odnosu na 2011. - 14 posto - na 1,2 milijarde dolara.

U Intelu očekuju kako će tijekom završnog ovogodišnjeg kvartala ostvariti 13,6 milijardi dolara (oko 77,5 milijardi kuna) prihoda, s mogućom oscilacijom od pola milijarde dolara.

Intel već neko vrijeme pokušava izboriti se za veći udio na tržištu pametnih telefona i prijenosnih računala, kojim trenutno dominira britanski ARM.