NOVI GADGETSKI POREDAK

Mobiteli i tableti konačno pobijedili PC

13.10.2012 u 07:01

Bionic
Reading

Je li vrijeme da tradicionalna PC računala konačno ustuknu pod najezdom računala novih formata -- pametnih telefona i tableta? Ako ćemo vjerovati statistici, čini se da jest!

Prema nedavnoj procjeni analitičke tvrtke iSuppli, u 2012 godini prodaja PC računala pada po prvi put u 11 godina. Točnije, 2012. bit će prodano 348,7 milijuna komada, dok je taj broj u 2011. bio 352,8 milijuna PC-a.

Te brojke, naravno, nemaju veze s korištenjem računala općenito -- ono nikad nije bilo veće. Ljudi nikad u povijesti nisu bili toliko okruženi računalima, niti su ih toliko često i puno koristili. Razlika je u tome što sada ta računala izgledaju nešto drugačije i zovu se pametni telefoni i tableti.

Otprilike u isto vrijeme kao i ova procjena iSupplija dolazi i vijest iz Međunarodnog telekomunikacijskog saveza (ITU) da na svijetu ima šest milijardi mobilnih pretplatnika, brojka koja je zasigurno potpomognuta ogromnim rastom tržišta pametnih telefona, koji su u 2011. godini činili 31.8% ukupnog tržišta mobitela

Zapravo, ako gledamo čiste brojke, pametni telefoni su već odavno pobijedili osobna računala, samo u 2011. godini prodano ih je, ovisno o tome koga pitate, 100 do 150 milijuna više.

U život prosječnog korisnika pametni telefoni su se već odavno uvukli -- sjetite se samo mobilnog bankarstva koje danas u Hrvatskoj nudi većina banaka. No, hoće li sljedeća revolucija biti upravo tablet, koji je Microsoft gurao godinama bez uspjeha, da bi Apple 2010. godine osvojio tržište svojim iPadom?

Odgovor je: Apsolutno. Na to se ne klade samo proizvođači tableta, kao što su Apple i Samsung, već i veliki Microsoft, koji je nove Windowse, daleko najdominantniji dekstop operativni sustav današnjice, kao i nadolazeći Office 2013, posve prilagodio tabletima.

Direktor Microsofta Steve Ballmer u svom pismu dioničarima tvrdi da je pred nama 'značajna promjena' u svijetu računalstva te kaže da je jedan od najvažnijih fokusa kompanije proizvodnja uređaja novih formata, koji se koriste na prirodan način, "korištenjem dodira, gesti i govora."

Upravo to nas čeka u idućih nekoliko godina. Svuda oko nas bit će uređaji s kojima komuniciramo dodirom, pomicanjem ruke ili jednostavnim izgovaranjem naredbi. Apple je sa svojim virtualnim glasovnim pomoćnikom Siri na iPhoneu (koji, istini za volju, ne radi baš najbolje u Hrvatskoj), natjerao čak i najveće skeptike da počnu razgovarati sa svojim mobitelom. A Microsoft je nedavno predstavio Digits, senzor koji nam omogućuje da, primjerice, mijenjamo kanale na televizoru jednostavnim mahanjem ruke.


Naravno, namjena svih tih računala (ukoliko ne priznajete pametni telefon pod računalo, sjetite se da danas pametni telefoni imaju procesore radnog takta 1.5 GHz, a prvi Intel Pentium procesor radio je na 60 MHz) nešto drugačija -- dok je osobno računalo ili PC naprava koja vam omogućuje da radite gotovo sve, od gledanja video isječaka pa do projektiranja zgrada, tableti i pametni telefoni više su namijenjeni konzumiranju sadržaja.

No, nova istraživanja pokazuju da su se korisnici navikli na praćenje istih sadržaja -- RSS feedova, primjerice -- na nekoliko različitih uređaja. Čitanje na mobitelu više im nije strano, kao ni gledanje video isječaka na tabletu.

Niti cijena više nije problem. Ovih dana, nagađa se da će Apple predstaviti jeftiniji iPad mini, dok bi Google prema glasinama trebao predstaviti tablet koji će koštati svega 99 dolara. Kako je to među prvima shvatio Amazon, tableti su odličan 'prozor' za kupovinu sadržaja, i sama cijena tih uređaja može biti vrlo niska, ukoliko korisniku možete prodati aplikacije i druge sadržaje. Kao što danas svaki treći korisnik mobitela ima pametni telefon, možda će uskoro svaki treći korisnik PC-a imati i tablet. Vrijeme je da se naviknemo na to da ćemo u budućnosti većinu svakodnevnih radnji na računalu odrađivati -- dodirom prsta.