DODATNI FILTER

CAPTCHA prepoznaje politički nekorektne spamere

10.10.2012 u 09:04

Bionic
Reading

Za program CAPTCHA koji koristi švedska udruga za zaštitu ljudskih prava više nije dovoljno prepisati ponuđenu riječ. Morate pokazati suosjećanje i tako dokazati da ste zbilja ljudsko biće

Are you human? (Jeste li ljudsko biće?) pitanje je na koje ćete često naletjeti na raznim portalima koji koriste program CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), svojevrsni test kojim provjeravaju da na stranicu pokušavaju pristupiti pravi korisnici, a ne neki automatski programi koji šire viruse i spamove. Kako bi nastavili sa surfanjem, korisnici obično moraju u posebnu rubriku ukucati riječ koja se prikazuje na stranici.

No, neki od njih otišli su korak dalje i od vas traže da izrazite i prave ljudske osjećaje. Prva je švedska udruga za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders, na čijoj stranici više nije dovoljno prepisati riječ da biste dokazali da ste ljudsko biće, već morate odgovoriti na pitanje koje podrazumijeva vaše poznavanje ljudskih prava.

Pitanja, naime, imaju veze s ljudskim pravima, a korisnicima se nude tri moguća odgovora na postavljeno pitanje. Tako jedno od pitanja glasi: 'Policija u Srbiji zabranila je održavanje Gay Pridea ove subote zbog prijetnji desno orijentiranih ekstremista. Kako se zbog toga osjećate?' Tri ponuđena odgovora su: slobodno, prljavo i povrijeđeno.

Ako kao svoj odgovor odaberete jednu od prve dvije opcije, neće vam biti omogućeno daljnje surfanje njihovim stranicama, odnosno administrator vas neće tretirati kao ljudsko biće.

Na stranici je naglašeno da je točan samo jedan odgovor, i to onaj kojim se pokazuje suosjećanje i razumijevanje. No ako prvi put ne odgovorite točno, imate priliku za 'popravni', tako da možete pokušati još jednom.

Tako ćete na pitanje: 'U Moldaviji je 2011. sloboda medija bila bolja zbog općeg poboljšanja pravosudne i političke situacije u državi. Kako se zbog toga osjećate?' među tri ponuđena odgovora - uzbuđeno, jadno i sramežljivo - odabrati ovaj prvi, ali ako pogriješite, uvijek možete ponovno pokušati.

Međutim, nisu svi oduševljeni ovom nesvakidašnjom idejom. Mnogi ističu kako ideja nije loša, ali da je pomalo ironično da udruga za ljudska prava zahtijeva suosjećanje pod prijetnjom zabrane pristupanja svojoj stranici.

Osim toga, neki podsjećaju da nemaju svi korisnici isto mišljenje o nekim pitanjima, a ona često ovise o sredini iz koje korisnici dolaze te da je nepotrebno politizirati jednu takvu jednostavnu proceduru u internetskom okruženju koje je već sada prečesto poprište virtualnih političkih sukoba.

Oni pak koji podržavaju ideju navode da je ovo odličan način da se korisnike podsjeti na neka važna pitanja koja ne dobivaju dovoljno prostora u medijima. Za ili protiv, Civil Right Defenders za pristup svojoj web-stranici ne namjeravaju odustati od postavljanja pitanja na koja traže politički korektne odgovore.