Tehnologija NA TRAŽILICI ĆUPRIJA

Google odao počast Ivi Andriću

  • Autor: M. W.
  • 9.10.2012 13:16:10
  • 9.10.2012 11:10:16

U čast nobelovca, rođenog na današnji dan prije 120 godina, naslovnica najpoznatije svjetske tražilice ukrašena je slikom mosta na Drini

Ivo Andrić je rođen 9. listopada 1892. u Dolcu kod Travnika, u obitelji Antuna Andrića, sudskog podvornika, i Katarine Pejić.

U dobi od dvije godine ostaje bez oca i uskoro se s majkom seli u Višegrad kod očeve sestre Ane i njenog muža Ivana Matkovšika, graničnog policajca.

Nakon završene osnovne škole upisuje sarajevsku Veliku gimnaziju, najstariju bosanskohercegovačku srednju školu. Dobivši stipendiju hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Napredak, Andrić 1912. započinje studije na Mudroslovnom fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Kasnije studira u Beču i Krakovu.

Tijekom gimnazijskih dana u Sarajevu kretao u društvu omladinaca iz buntovničke Mlade Bosne.

Interniran za vrijeme rata kao jugoslavenski nacionalist, poslije ujedinjenja ušao je u diplomatsku službu, u kojoj brzo napreduje do pomoćnika ministra vanjskih poslova i najzad izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra u Berlinu.

Drugi svjetski rat proveo je povučeno u Beogradu, a poslije 1945. bio je prvi predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. 1961. godine dobiva Nobelovu nagradu za književnost za cjelokupno životno djelo. Najpoznatiji je po romanu 'Na Drini ćuprija'.

Osim na .com, doodle je vidljiv na bosanskoj, hrvatskoj i srbijanskoj domeni. Uz Andrića, na Googleovoj naslovnici našli su se, između ostalih i Miroslav Krleža te Slavoljub Penkala, a Google je lani doodleom obilježio i Dan nezavisnosti.

217860,216850,216807,216536
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još